Executivul a aprobat modificări la proiectul de lege care va îmbunătăți substanțial mecanismul de conlucrare a instanțelor naționale cu CEDO
În cadrul ședinței din 22 februarie, Cabinetul de miniștri a aprobat câteva proiecte de lege înaintate de Ministerul Justiției:
Executivul a aprobat modificări la proiectul de lege care va îmbunătăți substanțial mecanismul de conlucrare a instanțelor naționale cu CEDO
Proiectul Hotărârii Guvernului privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (privind implementarea Protocolului nr. 16 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale):
- Completarea articolului 4 din Legea nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională cu alineatul (3), care va statua că, în exercitarea jurisdicției constituționale, Curtea Constituțională va putea solicita CEDO emiterea unui aviz consultativîn chestiuni de principiu privind interpretarea sau aplicarea drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în Convenția Europeană sau în protocoalele la aceasta.
- Au fost operate amendamente și în Legea nr. 789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiție, abilitând Plenul Curții Supreme de Justiție cu dreptul de a solicita emiterea unui aviz consultativ.
- Se propune ca Agentul guvernamental să asigure traducerea în limba română a avizelor consultative ale CEDO solicitate de către instanțele naționale competente și plasarea lor pe pagina web a Agentului guvernamental.
Adoptarea prezentei legi va contribui esențial la îmbunătățirea mecanismului de conlucrare și interacțiune a instanțelor naționale cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului, consolidând astfel punerea în aplicare a prevederilor Convenției. Aceasta va duce la alinierea practicilor jurisprudenței naționale a instanțelor cu cea a CtEDO.
„Prevederile menționate vor aduce beneficii cetățenilor Republicii Moldova, prin creșterea gradului de respectare a garanțiilor unui proces echitabil, ce ține de aplicarea cât mai corectă a prevederilor referitoare la protejarea drepturilor fundamentale ale omului. Prin creșterea calității actului de justiție la nivel național, se va reduce și numărul condamnărilor la CtEDO.”, a subliniat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
2. Organele judiciare naționale și internaționale vor putea examina cererile de asistență judiciară trimis în format electronic, în absența originalului
Proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 1 din Legea nr.312/2012 pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol adițional la Convenția europeană de asistență judiciară în materie penală.
Proiectul de lege a fost elaborat în scopul accelerării și eficientizării procedurii de transmitere și examinare a cererilor de asistență judiciară în materie penală, fiind urmărită excluderea exigenței de prezentare și a originalului cererii în paralel cu transmiterea acestuia prin intermediul mijloacelor electronice de comunicație.
În majoritatea cazurilor, organele judiciare purced la examinarea cererilor de asistență judiciară parvenite doar după recepționarea lor în original, chiar dacă ele sunt transmise și pe cale electronică. Acest fapt generează blocaje instituționale semnificative, tergiversează termenele de soluționare a cererilor, îngreunând astfel cooperarea interstatală în domeniu. Ca urmare a modificărilor, cetățeanul va avea următoarele beneficii:
- Configurarea unui mecanism calitativ și mai operativ de colaborare interstatală pe segmentul transmiterii și soluționării cererilor de asistență judiciară;
- Organele judiciare naționale, precum și cele din străinătate vor fi îndreptățite să accepte și să rezolve cererile recepționate pe cale electronică sau prin orice alt mijloc de telecomunicație, în absența originalului;
- Simplificarea și fluidizarea procedurilor de examinare a cererilor de asistență judiciară în materie penală, consolidarea cooperării judiciare interstatale;
- Eficientizarea, precum și îmbunătățirea coordonării anchetelor și urmăririi penale transfrontaliere.
3. Specialiștii din Comisia pentru evaluarea candidaților la examenul de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați vor fi remunerați
Proiectul hotărârii Guvernului privind modificarea Regulamentului de activitate a Comisiei de atestare și disciplină a interpreților și traducătorilor autorizați, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 868/2016.
Proiectul a fost elaborat în scopul stabilirii unui mecanism privind remunerarea specialiștilor antrenați de Comisie pentru evaluarea candidaților la examenul de atestare a interpreților și traducătorilor autorizați, având următoarele beneficii:
- reglementarea clară a modului de remunerare a specialiștilor antrenați pentru evaluarea candidaților la examenul de atestare a interpreților/traducătorilor;
- buna organizare și desfășurare a examenelor de atestare;
- menținerea unui proces transparent în cadrul raportului beneficiar - prestator, precum și gestionarea/utilizarea conform prevederilor legale a mijloacelor financiare acumulate.