JURNALIŞTII SE TEM DE ÎNCHIDEREA ÎN GĂGĂUZIA A POSTULUI DE TELEVIZIUNE GRT
Mai mulţi jurnalişti consideră real pericolul închiderii în Găgăuzia a postului local de televiziune GRT, legând aceasta de viitoarele alegeri ale başcanului autonomiei. După cum transmite „INFOTAG”, jurnalistul Nicolai Costîrchin a declarat, joi, într-o conferință de presă, că „autorităților moldovenești le convine situația cu posibila amânare a alegerilor, deoarece nu au un candidat propriu în autonomie”.
„Închiderea GRT nu le va permite cetățenilor să audă programele candidaților la alegerile bașcanului programate pentru 30 aprilie. Acest lucru poate duce la o reducere a celor care doresc să voteze”, a spus el.
Activista civică Margarita Sorochina a remarcat că situația de conflict a apărut atunci când jurnalistul Mihail Serkeli a scris pe rețelele de socializare „că data de 2 februarie 2014, (când autonomia a organizat referendumuri privind desprinderea de Moldova în cazul unirii ei cu România – „I.” ) nu este ziua „Unității poporului”, dar „ziua înșelăciunii”.
În urma conflictului, Consiliul coordonator al audiovizualului a instituit o monitorizare a GRT, care a fost susținută simultan de nouă organizații mass-media din Moldova, inclusiv de Centrul de jurnalism independent și de jurnalişti de mediu.
Editorul portalului „Bloknot-Moldova”, Victor Advahov, a reamintit că autorităţile au suspendat recent licenţele de emisie a şase posturi TV.
„Toate aceste posturi erau orientate către publicul vorbitor de limbă rusă. Același lucru, după cum presupunem, i se poate întâmpla GRT. În iunie 2022, în Moldova a intrat în vigoare legea „cu privire la protecția spațiului informațional”. Ea le-a dat autorităţilor „undă verde” pentru a reprima mass-media incomodă. Dar cum rămâne cu dreptul cetățenilor de a căuta și de a primi orice informație, consacrat în Declarația universală a drepturilor omului și în Constituția Republicii Moldova?”, a întrebat el.