MATEUSZ MORAWIECKI: 5 LECȚII DUPĂ UN AN DE RĂZBOI
„La exact un an de la începutul războiului, avem un obiectiv comun spre care trebuie să tindem în solidaritate: restabilirea Ucrainei și consolidarea Europei”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki.
Potrivit agenției Infotag, în articolul său publicat cu această ocazie, el a notat că „trebuie să facem totul pentru ca cel mai mare coșmar geopolitic al secolului XXI să se încheie în sfârșit”.
„În urmă cu exact un an, pe 24 februarie 2022, Rusia a lansat o ofensivă militară împotriva Ucrainei, distrugând ordinea de după Războiul Rece. Securitatea și prosperitatea, obținute prin eforturile generațiilor întregi de europeni, au fost pe punctul de a se prăbuși. Rusia s-a angajat în cucerirea imperială cu unicul scop de a restabili fosta sferă de influență sovietică, indiferent de costurile și sacrificiile implicate. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a opri acest cel mai rău coșmar geopolitic al secolului XXI”, a spus prim-ministrul Poloniei.
Potrivit lui, a fost și un an de mare eroism pentru poporul ucrainean, condus de Volodymyr Zelensky, un popor care s-a opus imperiului rus al răului.
„Un an de credință, perseverență și determinare. Ucraina luptă nu numai pentru propria sa suveranitate, ci și pentru securitatea întregului continent”, a spus Morawiecki.
Potrivit lui, anul trecut a predat multe lecții importante pe care țările occidentale trebuie să le învețe dacă doresc cu adevărat să trăiască în pace și securitate.
„Lecția 1. Războiul ne afectează pe toți. Trebuie să începem prin a scăpa de noțiunea falsă a unei invazii ruse. Acesta nu este un conflict local. Rusia încearcă să dea foc Europei. Scopul este de a destabiliza întreaga ordine economică globală. Lecția 2. Rusia alimentează criza economică globală. Războiul din Ucraina este doar unul dintre fronturile pe care se poartă lupta pentru viitorul Europei. Rusia atacă și civilizația noastră în domeniile spațiului cibernetic, informației și economiei. Criza energetică și inflația globală cu care ne luptăm cu toții își au rădăcinile în agresiunea imperială a Rusiei. Lecția 3. Deputinizarea este o condiție necesară pentru suveranitatea Europei. De câțiva ani încoace, slăbiciunea occidentală este puterea Rusiei. Dependența de hidrocarburile rusești, înțelegerile dubioase cu oligarhii ruși și concesiile complet de neînțeles pe care le-a făcut Europa, inclusiv cu privire la construcția gazoductului Nord Stream 2, toate descriu un tablou al relațiilor patologice dintre Occident și Rusia”, a spus premierul Poloniei.
Morawiecki a remarcat că multe guverne europene credeau că pot încheia contracte complet normale cu Moscova – „de fapt, contractele s-au dovedit a fi acorduri cu Diavolul, unde sufletul Europei era pus în joc”.
Potrivit lui, este imposibil să se normalizeze relaţiile cu regimul criminal și „este timpul ca Europa să devină independentă de Rusia, în special în sectorul energetic”.
„Lecția 4. Solidaritatea este mai puternică decât frica. Ca în orice regim totalitar, cea mai puternică armă a Kremlinului este frica. Trebuie să fim uniți împotriva amenințărilor și șantajului rusesc. Ajutorul Ucrainei vine deja din întreaga lume sub formă de alimente, provizii și arme. Oferim Ucrainei speranță și șansa de a câștiga. Lecția 5. Restaurarea Ucrainei și consolidarea Europei. Ne confruntăm cu două scenarii pentru viitorul Europei. Ori câștigă Ucraina și pacea domnește pe continent, ori câștigă Rusia și imperialismul lui Putin se poate extinde liber. Dacă Ucraina vrea să iasă învingătoare, trebuie să începem să ne gândim la o schimbare de paradigmă în politica europeană de astăzi. Ideea unei comunități de securitate și pace este acum singurul model de dezvoltare posibil”, a spus prim-ministrul Poloniei.
(Citiți textul integral al articolului premierului polonez Mateusz Morawiecki aici).