EXPERT: DEMISIILE ÎN MASĂ ALE JUDECĂTORILOR DIN MOLDOVA SUNT LEGATE DE NEDORINŢA LOR DE A FI SUPUŞI PROCEDURII DE EVALUARE EXTERNĂ
Directorul Institutului de istorie orală, Alexei Tulbure, consideră că „demisiile în masă ale judecătorilor de la Curtea supremă de justiție (CSJ) și de la Consiliul superior al magistraturii (CSM) sunt cauzate de nedorinţa acestora de a fi supuşi procedurilor de evaluare externă (așa-numitului „vetting” – „I.”)”.
El a relevat într-un interviu acordat corespondentului „INFOTAG” că rezultatele evaluării magistraților pentru posturile în CSM (pre-vetting) au fost „foarte curioase”.
„Din 28 de candidați, doar cinci judecători - reprezentanți ai instanțelor de gradul I - au promovat proba. Toți candidații de la CSJ și curţile de apel au eșuat. În același timp, judecătorii CSJ, potrivit înşişi reprezentanților corpului de judecători, erau destul de acceptabili ca profesioniști. Dar nici măcar ei nu au promovat evaluarea. Adică, aproape tuturor judecătorilor de la Curtea supremă le-a fost dat un semnal clar că nu vor trece testul”, a spus politologul, descriind această situaţie printr-un singur cuvânt - „rușine”.
Potrivit lui, dacă evaluarea va arată prezența unor încălcări grave ale legii, de exemplu, îmbogățirea ilegală a judecătorilor, atunci procuratura poate deveni interesată de rezultatele verificării (vetting-ului).
„Judecătorii încearcă să evite lucruri foarte neplăcute. De aceea pleacă în masă”, a spus Tulbure.
În opinia sa, există „acțiuni coordonate ale comunității judecătoreşti”.
„Ei vor să controleze Adunarea generală a judecătorilor și vor să submineze eforturile de numire a celor mai demni magistrați în CSM. Pentru că CSM-ul este o sinecură și ei sunt obișnuiți să pătrundă acolo pentru a „rezolva probleme”. Este clar că nu în mod altruist. Sub Plahotniuc, CSM era în general un vis. Pentru că acolo oamenii și-au rezolvat problemele de afaceri și cele materiale. Acum ei se opun dorinței autorităților de a schimba starea de fapt în CSM”, a conchis Tulbure.