1. Portal de divertisment
  2. Știri
  3. Politică
  4. ŞTEFAN GLIGOR: „PAS A RATAT AGENDA INTERNĂ ŞI, ÎNTÂI DE TOATE, REFORMA URMĂRIRII PENALE”
23:32 - 01.03.2023
1
0 /5 Stars by
0
0

ŞTEFAN GLIGOR: „PAS A RATAT AGENDA INTERNĂ ŞI, ÎNTÂI DE TOATE, REFORMA URMĂRIRII PENALE”

ŞTEFAN GLIGOR: „PAS A RATAT AGENDA INTERNĂ ŞI, ÎNTÂI DE TOATE, REFORMA URMĂRIRII PENALE”

Președintele Partidului schimbării, Ștefan GLIGOR, a vorbit, într-un interviu acordat agenției „INFOTAG”, despre motivul demisiei Nataliei Gavriliţa, de ce el a deschis „sezonul” alegerilor locale din 2023 susținându-l pe candidatul la alegerile din Bălți Nicolai Grigorişin și s-a referit la posibilitatea soluționării problemei transnistrene pe baza legilor deja existente în Moldova.

INFOTAG: Domnule Gligor, care a fost, în opinia dumneavoastră, motivul demisiei guvernului Nataliei Gavriliţa? La ce se poate aștepta Moldova în viitorul apropiat?

Ştefan GLIGOR: Guvernul Gavriliţa a demisionat la cererea preşedintelui Maia Sandu. Era o situație care se dezvolta de aproape o jumătate de an, devenind clar că Gavriliţa nu face față îndatoririlor de prim-ministru. Problema ar fi putut fi rezolvată dacă mai mulți miniștri ar fi fost înlocuiți la timp - Andrei Spînu, Sergiu Litvinenco, Ana Revenco și, bineînțeles, Dmitri Budianschi. Acesta din urmă, fără echivoc, frâna activitatea. Toate ministerele s-au plâns de el, chiar și angajații ministerului de finanțe. Dar majoritatea de guvernământ și personal Gavriliţa au amânat schimbările, fapt care a lăsat o amprentă asupra întregului guvern.

Au existat mari probleme în ministerul infrastructurii și dezvoltării regionale. Spînu l-a ajustat „pe sine”, luând două treimi din economie, inclusiv energia. A devenit un fel de mini-prim-ministru. Ambițiile i-au crescut, „nu-i mai ajungea” propriul minister, a vrut să-i ia locul lui Gavriliţa, ceea ce a creat o confruntare internă în guvern. Era scufundat în intrigi interne și confruntări. Prin urmare, președintele a ajuns la concluzia cu privire la necesitatea remanierilor și schimbării premierului. În timpul celebrei „întâlniri de seară” din noiembrie 2022, a devenit clar că Sandu are propriul punct de vedere asupra schimbărilor întârziate în guvern. Și în timp ce această luptă internă se desfășura în guvern, s-a dezvoltat o poveste clasică - doi s-au confruntat, iar al treilea - Dorin Recean - a câștigat.

Numirea lui este o decizie foarte riscantă. Recean este o persoană cunoscută, a fost membru al echipei lui Vladimir Filat. El nu era responsabil în guvernul acestuia de educaţie, ca Sandu, dar a condus ministerul afacerilor interne. În acea perioadă a înflorit contrabanda și corupția în țară. O anumită umbră cade asupra lui, în calitate de șef al ministerului de interne. Prin urmare, decizia președintelui este un risc politic serios, pe care și-a asumat-o în mod conștient.

Partidul schimbării are o atitudine foarte rezervată față de acest lucru. Sperăm că majoritatea parlamentară PAS a învățat din eșecurile din țară din ultimii doi ani. Echipa guvernamentală anterioară nu avea nicio viziune asupra modului în care ar trebui să se dezvolte economia. Au fost abordări greșite în reforma sistemului de justiție. Autoritățile au păstrat structura „plahotniucistă” a urmăririi penale, de aceea o definiție corectă a justiției ar fi sintagma „misiune imposibilă”. Este vorba despre acele „procuraturi specializate” foarte notorii. Cu existența lor, este imposibil să se obțină rezultate în lupta împotriva crimei organizate și a corupției.

Autoritățile au eșuat în lupta împotriva corupției. Ei credeau că, dacă vor coopera cu sistemul, vor obține rezultate. Dar nu a ieșit nimic din asta. Toate grupările criminale organizate, în primul rând, nu sunt doar libere, dar şi se simt grozav. Grupurile criminale organizate profită de corupția procurorilor și instanțelor.

Și acest lucru este contrar promisiunilor electorale ale lui Sandu și PAS. Cetățenii văd că lupta împotriva corupției a eșuat, plătesc un preț mare pentru ea, de rating și politic. Ei plătesc și pentru criza energetică. Spînu este ultima persoană pe care eu l-aș pune la conducerea domeniului energic și al infrastructurii.

Mandatul lui a început cu un scandal de mare amploare legat de linia electrică de 400 KV „Vulcănești-Chișinău”. Licitația a fost câștigată de KEC (India) la un preț de dumping de 27 de milioane de euro. Totodată, o compania românească (cu o ofertă de 27 de milioane de euro) a fost exclusă de la licitație.

Spînu este o persoană cu o activitate profesională de neînțeles. Ca să nu mai vorbim de achizițiile de gaze și de cum s-au făcut. Un alt episod dubios este protocolul pe care Spînu l-a semnat cu Gazprom fără a-și coordona acțiunile cu Chișinăul.

Unul dintre motivele eșecului puterii executive este că guvernul anterior nu a reușit să facă față valului de inflație. Motivul este comportamentul speculativ al companiilor care au recurs la înţelegeri de cartel - de la medicamente la centre comerciale. De exemplu, supermarketurile cer producătorilor reduceri de până la 35% (pentru o poziție de tranzacționare). Și statul nu luptă cu asta, pe coridoarele guvernului circula într-un timp regulamentul privind introducerea restricțiilor la retrobonus, dar acesta a dispărut odată cu politicile economice ale PAS.

Și toate acestea au fost afectate negativ de lipsa comunicării cu societatea. Gavriliţa și echipa ei nu au reușit să le explice cetățenilor ce vor, unde conduc țara și ce intenționează să facă.

INFOTAG: Recean a revenit la putere după 10 ani în funcţia de prim-ministru. Ce se poate spune despre el?

Ştefan GLIGOR: Dacă aș fi fost președinte, nu l-aș fi nominalizat la funcția de prim-ministru și aș fi luat o altă cale. Dar nu sunt președintele statului, dar președintele Partidului schimbării – un proiect politic tânăr - și lucrez în realitățile politice de astăzi. Suntem foarte rezervați cu privire la numirea lui Recean. Acum este important să înțelegem ce vrea acest guvern și ce poate face în mod realist. Dacă nu se angajează în reforme fiscale, economice, judiciare, nu asigură independența patrimonială și financiară a autorităților locale, atunci pentru Moldova aceasta va însemna un cost cu multe zeci de mii de oameni și mulți ani de dezvoltare.

Nu vom aștepta primele 100 de zile. În viitorul apropiat, partidul își va exprima poziția faţă de componența și programul guvernului.

INFOTAG: În mod neașteptat pentru mulți, primarul orașului Bălți, Nicolai Grigorişin, a anunțat că va candida pentru acest post din partea Partidului schimbării. De ce a decis partidul să-l sprijine?

Ştefan GLIGOR: E simplu. Aceasta este situația din noiembrie 2021, când, după demisia anticipată a lui Usatîi, a avut loc primul tur al alegerilor municipale în capitala de nord. Candidatul la funcția de primar din partea partidului „Şor” (PŞ), Marina Tauber, a obţinut 48% din voturi. Acesta a fost momentul în care ne-am dat seama că lucrurile stau foarte prost la Bălți. Că acolo fost un sabotaj informațional, că Usatîi a trădat orașul care i-a încredinţat un mandat politic în calitate de primar – de fapt, un bilet în viața politică. Usatîi a refuzat să facă ceva pentru a împiedica ca orașul să ajungă în mâinile grupului infracțional organizat al lui Ilan Şor.

Eu și colegii mei ne-am dat seama că Şor investește mulți bani în campania electorală. Mercenari aduşi au fost folosiți pentru a crea efectul de prezență la acțiunile organizate în sprijinul lui Tauber. Acţiuni erau organizate în fiecare mini-sector din Bălţi. Participanţii primeau salarii.

Partidul Şor este fațada grupării infracționale organizate a lui Ilan Şor, care folosește banii furați în Moldova pentru a păcăli şi a prosti cetățenii. Scopul lor - protecție politică prin obținerea puterii, ca garanție a siguranței personale și neaducerea la răspundere penală a membrilor grupului infracțional organizat Şor. Prin urmare, Şor va continua să investească banii lui și ai altora în proiectul partidului care-i poartă numele.

La biroul politic al Partidului schimbării, am decis că, fără condiții prealabile, îl vom susține pe Grigorişin împotriva lui Tauber la următoarele alegeri.

Grigorişin este o persoană deschisă, care însuşeşte cu ușurință noi cerințe și acceptă criticile. Ne-a devenit clar că vom lucra împreună. Ne-am dat seama că este de neconceput pentru Grigorişin să-i permită lui Tauber și, prin urmare, grupului infracțional organizat Şor, să ia Bălțiul sub controlul lor. Orașul are un concept deosebit de dreptate și onoare.

Imaginați-vă că un oraș cu peste 100.000 de locuitori, care votează mai activ decât Găgăuzia, intră sub controlul grupării infracționale organizate a lui Şor. Și asta se întâmpla cu consimțământul tacit, prostia sau lenevia autorităților, nu-mi este clar. Îi dau dreptate CEC (Comisiei electorale centrale). La acel moment, ea nu avea instrumente legale pentru a constata încălcările. Acest lucru trebuia să fie făcut de poliție, la care a apelat comisia.

Partidul schimbării a început să „pună presiune” asupra autorităților, ceea ce a ajutat legea să triumfe. Din păcate, a fost documentat un singur episod – „catering-ul” - când partidul Şor a comandat centralizat mâncare pentru 150-170 de persoane. Acesta este puținul pe care oamenii legii l-au demonstrat.

Putem spune că din acel moment am „lucrat împreună” cu Grigorişin și am decis să-l susținem la alegerile din toamna lui 2023.

INFOTAG: Ce este planificat să se facă la Bălți?

Ştefan GLIGOR: A fost elaborat un proiect pentru amenajarea lacului din oraş. Va apărea una dintre cele mai lungi străzi pietonale din republică. Nu există o astfel de arteră pietonală, poate, nici la Chișinău. Vom conecta centrul orașului cu o alee în jurul lacului orașului.

Există multe probleme nerezolvate care nu depind de primărie. Aceasta este lipsa delimitării de către stat a terenurilor din raza orașului. Acest fapt nu permite vânzarea terenurilor, ceea ce ar însemna atragerea de investitori și crearea de locuri de muncă. Și vorbim de zeci de milioane de euro de venituri directe pe an, pe care orașul nu le primește din cauza guvernului. Orașul nu primește bani pentru dezvoltare de la bugetul național și, din vina guvernului, nu își poate vinde activele.

Bălțiul ar trebui să devină un oraș în care să-ți găsești un loc de muncă, să-ți aranjezi viața, cu care să-ți legi viitorul. Cum are loc migrația forței de muncă acum? Oamenii din sate se mută în centre raionale, sperând să-și găsească de lucru. Dezamăgiți, pleacă la Chișinău sau imediat în străinătate. Bălți și orașele din nordul Moldovei ar trebui să devină un centru de atracție economică, unde să găsești un loc de muncă decent, să-ți cumperi locuință și să-ți asiguri un nivel de trai acceptabil.

Din păcate, autoritățile centrale nu au această înțelegere. Au convocat o ședință a guvernului în deplasare, au promis totul, dar n-au făcut nimic. Chiar și statutul special al municipiului Bălți este încă o frază goală. Municipiul are 222 km de drumuri centrale, dintre care 180 km sunt în stare proastă. În 2022, autoritățile au alocat 34 de milioane de lei pentru întreținerea acestora. Dar, în același timp, orașul plătește peste 2 miliarde de lei taxe la bugetul țării.

Autoritățile trebuie să înțeleagă că prin atitudinea lor față de oraș arată cum tratează întreaga populație a țării. Infrastructura localităţilor este o problemă acută a țării. Înțeleg că PAS a împins țara într-un deficit bugetar uriaș. Au cheltuit pe energie din cauza greșelilor care au fost făcute, plus costurile războiului Rusiei lui Putin împotriva Ucrainei. Dar nu putem pune țara pe „pauză”. Statul ar trebui să rezolve problemele populației.

INFOTAG: În opinia dumneavoastră, PAS îşi va consolida puterea la alegerile locale sau invers – va continua să-i scadă ratingul?

Ştefan GLIGOR: PAS a refuzat reorganizarea raioanelor. Inițiativa a fost corectă - pentru a evita dublarea atribuțiilor și funcțiilor administrațiilor raionale și ale orașului. În partidul de guvernământ au început să ia împuternicirile de la autoritățile locale.

PAS n-a urmat calea dezvoltării organizaţiilor teritoriale de partid (apropo, PAS are foarte puţine în nord), ci mai degrabă pe calea intimidării şi a promisiunilor. Asta este tactica atragerii prin promisiuni de alocare de bani pentru proiecte de infrastructură. Este vorba, în primul rând, despre programul național „Satul european”, care este de fapt strategia majorității de guvernământ pentru viitoarele alegeri locale.

Din păcate, în Moldova primarii încearcă să coopereze cu autoritățile, să le facă pe plac. Și asta se întâmplă pentru că nu există nici autonomie locală, nici descentralizare. Toți banii și puterea reală sunt la Chișinău. De aici și fenomenul de migrare a primarilor de la un partid la altul în timpul schimbării puterii. Păcat că PAS (și înaintea lui PCRM, PDM și PSRM) a refuzat să efectueze descentralizarea și transferul de competențe către autoritățile locale. Pentru a nu ştiu câta oară, reforma administrației publice a fost amânată, acum - până în 2030.

INFOTAG: Va reuși PAS să câștige alegerile pentru primarul Chișinăului?

Ştefan GLIGOR: PAS nu are nicio şansă să câştige alegerile de la Chişinău. Iar actualul primar Ion Ceban și proiectul său politic MAN au șanse foarte mari. Acest lucru se explică prin faptul că el înțelege bine ce vor alegătorii Chișinăului și a suburbiilor sale. Și pe fundalul lui Dorin Chirtoacă, care nu-i clar ce a făcut timp de 10 ani (fiind ales de trei ori), Ceban arată mai de preferat pentru un om obișnuit. Eficacitatea sa se bazează pe doi piloni. Primul este o încălcare a legii, larg răspândită - de la repararea trotuarelor și străzilor până la demolarea panourilor publicitare (produse în majoritatea cazurilor ilegal). Al doilea este deficitul bugetului municipal și îndatorarea. El a dus bugetul Chișinăului într-un deficit de circa 3 miliarde de lei în doi ani. Și acum nimeni nu întreabă cine va plăti. Că doar nu Ceban, dar noi, locuitorii Chișinăului. Conform rezultatelor activităților sale, sunt plângeri în instanţe de zeci, dacă nu chiar sute de milioane de lei.

Desemnaţii PAS acoperă activitățile ilegale ale lui Ceban și anturajului său. De exemplu, Centrul național anticorupție a refuzat să investigheze infracțiunile primăriei în interesul grupării Şor-Andronachi în dosarul Hotelului Național. Aici se cuvine să amintim de Cancelaria de stat, Inspecţia financiară și Curtea de conturi, care se ocupă de tot ce vrei, dar nu verifică activitățile lui Ceban.

Pentru alegerile primarului din Chișinău, scenariul ideal este un singur candidat independent din partea partidelor de centru și de dreapta, care s-ar putea opune populistului Ceban. Dar nu există un astfel de candidat astăzi.

INFOTAG: Războiul din Ucraina este folosit de autorități pentru a justifica eşecurile de pe agenda națională a țării. Cât timp poate dura asta?

Ştefan GLIGOR: Noi, cei de la Partidul schimbării, credem că cel mai mare eșec al PAS ţine de politica internă. Și aici se află paradoxul. Moldova are un sprijin extern uriaș și o șansă fără precedent de a deveni membră a UE. Avem statutul de țară candidată. Și s-a întâmplat complet neașteptat. Am sărit în acest vagon al comunității europene datorită încrederii în președintele Sandu, diplomației ucrainene și poziției eroice a poporului ucrainean și a conducerii acestuia.

Dar integrarea în UE și obținerea aderării la aceasta este o muncă uriașă. Este o politică externă implementată prin politica internă. Însă există multe probleme cu politica internă în Moldova. Nu am implementat pe deplin toate angajamentele din Acordul de asociere cu UE. Aceasta a fost prima treaptă. Iar Moldova este acum pe treapta a doua. Sarcina este de a merge rapid și convingător pe calea reformelor: schimbări în sistemul fiscal - reducerea poverii plăților pentru întreprinderile mici și mijlocii, a căror cifră de afaceri este de până la 1 milion de lei pe an. Ei sunt cei care pleacă în masă din cauza politicii insuportabile a autorităților. Avem nevoie de discriminare fiscală pozitivă. Micile afaceri trebuie să devină sângele economiei. Dar vedem altceva, oamenii renunţă să lupte împotriva corupției și birocrației și pleacă. Trebuie să urmăm modelul românesc. Au microîntreprinderi - o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro și un impozit de 1% din cifra de afaceri. Au contabilitate simplificata – se face automat pe baza facturilor.

Este necesar să se instituie cu îndrăzneală un moratoriu asupra controalelor la întreprinderile mici și mijlocii. Dacă PAS nu este capabil să facă reforme economice și fiscale, atunci măcar să protejeze micile afaceri de corupția organelor de inspecție și de birocrația funcționarilor de stat.

Esența propunerilor noastre este simplă, dacă statul nu poate oferi de lucru și un salariu decent, atunci să-i lase în pace pe cei care lucrează la micile lor întreprinderi și creează locuri de muncă.

INFOTAG: Există riscuri reale de destabilizare a situației din Transnistria?

Ştefan GLIGOR: Dacă autorităţile ar dori să restabilească ordinea în regiunea transnistreană, ar fi suficient să aplice normele Codului penal existent. Este mult mai important să se aplice legile, inclusiv în lupta împotriva corupției și crimei organizate, decât să creeze altele noi. Elitele corupte din Moldova au găsit întotdeauna un limbaj comun cu omologii lor din regiunea transnistreană. La aceste procese s-au alăturat la un moment dat oficiali corupți din Ucraina și România. Cu un singur scop - să obțină bani din contrabandă și scheme. Când Transnistria va înceta să mai fie o sursă pentru grupurile criminale regionale, vor apărea premise pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

În arhivele Procuraturii se află un dosar cu 800 de volume privind contrabanda din Transnistria cu participarea grupului Sheriff. Tot ce trebuie de făcut este să-i tragem la răspundere pe proprietari. De îndată ce aceste persoane vor fi trase la răspundere, așa-zisul conflict transnistrean se va încheia. PAS în ultimii 1,5 ani nu a reușit să folosească nici măcar ceea ce este deja în țară, dar caută nişte căi ocolitoare.

Trebuie doar să fie aplicată legea și să fie oprite contrabanda și activitățile corupte asociate cu regiunea. Pe acest caz, Moldova (din 2011 până în 2016) a participat la investigarea schemelor internaționale de contrabandă ca parte a unei echipe internaționale de anchetă. Au fost percheziții la fabricile de țigări din Italia și Bulgaria. Sub masca pseudo-elitelor politice moldovenești, 26 de grupuri criminale au fost implicate în contrabandă pe malul drept și pe malul stâng al Nistrului, inclusiv Sheriff.

Fugarii Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Şor continuă să influenţeze politica din Moldova. Canalele de primire a banilor murdari nu sunt blocate. Partidul Şor a primit din nou injecții financiare din surse necunoscute și pregătește noi proteste. Într-o astfel de situație, există amenințarea de destabilizare a situației. Din păcate, majoritatea de guvernământ nu are o înțelegere completă a ceea ce se întâmplă în țară și ce să facă în această privință.

INFOTAG: Mulțumim pentru interviu!


Publicat de:Рустам
Для возможности комментировать пройдите .

Știri rubrici

18+ Portal de divertisment dosug.md - cel mai bun site cu actualizări zilnice. Totul este cel mai proaspăt: recreere și divertisment pe hartă, pe știri și publicații facturi , filme , anunțuri ...), dating, forum, totul pentru nunti, poze, glume, avem umor online zilnic! Actualizarea permanentă a locurilor de recreere și divertisment știri curente, anunțuri, posturi vacante noi. Efectuați o căutare pe hartă locurile de activitate. Îți place să călătorești? cele mai proaspete excursii. Cu noi Există glume pe videoclipul pe care îl puteți viziona online. Noi facem selecții în cazul în care stelele populare de la Hollywood în fotografie sunt relaxante și distracție, scandaluri de stele, celebrități într-un bikini.
Disclaimer: Toate drepturile de publicitate audio, video, grafice și materialele de text aparțin proprietarilor lor.
© 2011–2024
Top
Așteptați redirecționarea
Așteptați redirecționarea
Mesajul
Продолжая использовать наш сайт, вы даете согласие на обработку файлов cookie, которые обеспечивают правильную работу сайта. Благодаря им мы улучшаем сайт, обслуживание и товары.
Подтверждаю Подробнее