Şedinţă cu scandal. Limba ţării, motiv de discordie în Parlament
Proiectul de lege care prevede excluderea sintagmelor "limba moldovenească", "limba de stat" , "limba oficială" și "limba maternă" din toate legile, chiar şi din Constituţie, şi înlocuite cu sintagma " limba română", a fost susținut astăzi, în prima lectură, cu votul a 56 de deputați.
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care au blocat tribuna Legislativului, încercând să zădărnicească votarea proiectului.
Reamintim că inițiativa legislativă a fost înregistrată de deputații PAS.
Precum a explicat anterior, pentru Publika, Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice a Parlamentului, „această iniţiativă vine să implementeze acele hotărâri ale Curţii Constituţionale care stipulează clar că, atât în Constituţie, cât şi în celelalte legi, sintagma corectă de utilizat este limba română. Noi din 2013 avem hotărârea Curţii Constituţionale care până acum nu a fost implementată"
Olesea Stamate a făcut referire la hotărârea Curţii Constituţionale din 2013, care stabileşte că textul din Declaraţia de Independenţă, potrivit căruia limba română e limbă de stat prevalează asupra articolului 13 din Legea Supremă.
Totodată, potrivit documentului, sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent, se va numi „Limba română”.
Citește mai mult: "Limba română" în toate legile. PAS vrea să scoată "limba moldovenească" din legislaţia ţării