GUVERNUL VA REDIRECŢIONA FONDURI PENTRU CONSTRUCȚIA LINIEI DE 400 KV BĂLŢI-SUCEAVA ȘI EXTINDEREA STAȚIEI DE 330 KV BĂLŢI
Resursele financiare destinate construcției stației Back-to-Back Vulcănești (BtB) au fost realocate pentru construcția unei noi interconexiuni cu România prin linia electrică aeriană 400 kV Bălți-Suceava și extinderea stației Bălți de 330 kV. După cum a comunicat pentru „INFOTAG” ministerul energiei, această decizie a fost luată de Comitetul interdepartamental de planificare strategică din cadrul guvernului.
Decizia luată clarifică faptul că construcția stației Back-to-Back de 600 MW de la Vulcănești nu este justificată din punct de vedere tehnic și economic în contextul sincronizării în 2022 a sistemului energetic al Moldovei și Ucrainei cu sistemul energetic al Europei continentale (ENTSO-E) . În plus, un studiu de fezabilitate efectuat cu susținerea Băncii mondiale a identificat beneficiile construirii de noi conexiuni cu România.
Proiectul presupune realizarea unei linii electrice aeriene (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV, cu o lungime de 138 km, din care 90 km pe teritoriul României şi 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, pe traseul Suceava (România) - Bălți (Republica Moldova), precum și extinderea stației Suceava cu construcția unei noi stații cu tensiunea 400 kV la Bălți. Costul investiției se ridică la circa 40 milioane euro. Compania românească „Transelectrica” a depus deja un proiect spre finanțare în cadrul Fondului de modernizare.
De asemenea, pentru a consolida independența energetică a Moldovei, va fi construită o linie de transport de înaltă tensiune Vulcănești - Chișinău, care va permite importul de energie electrică cu ocolirea Moldavskaia GRES (din Transnistria). În prezent, lucrările la proiect sunt în curs de finalizare, fiind încheiată testarea pilonilor de susţinere a liniei. Lucrările de construcție ar urma să fie finalizate în 2025.