ACUM UN AN, MOLDOVA A DEPUS CEREREA PENTRU ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ
În urmă cu un an, pe 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru s-a produs în contextul începutului invadării Ucrainei de către Rusia și al amenințărilor la adresa securității Republicii Moldova.
Cererea a fost transmisă instituțiilor UE de la Bruxelles și adresată președintelui francez Emmanuel Macron, întrucât Franța a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2022.
În aprilie, guvernul a primit două părți ale unui chestionar privind cererea de aderare la UE. După completarea chestionarului și studierea situației, pe 23 iunie, Consiliul UE a decis să le acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidați la aderarea la UE. Această decizie a fost susținută de șefii tuturor celor 27 de state ale Uniunii Europene. Georgiei, care a depus şi ea cerere, i s-a acordat o perspectivă europeană și i s-a menţionat necesitatea de a înlătura o serie de lacune din dezvoltarea democratică a țării.
Totodată, Moldova și Ucraina, care au primit statutul de candidat, au primit și „temele pentru acasă” - o listă de recomandări de la Comisia Europeană care trebuie completată pentru a începe negocierile de aderare. În cazul Moldovei, acestea sunt nouă recomandări care se referă la reforma justiției; îmbunătățirea sistemului electoral; lupta împotriva corupției; lupta împotriva criminalității; îmbunătățirea serviciilor publice; reformele administrației publice; managementul finanțelor publice; participarea societății civile la procesele politice; protecţia drepturilor omului.
Primul raport preliminar privind îndeplinirea celor nouă condiții a fost întocmit la începutul anului. El arată că Moldova rămâne serios în urmă în implementarea acestor recomandări. Specialiștii Comisiei Europene vor prezenta un amplu raport privind progresul în octombrie 2023. Acesta va include însă doar activitățile pe care Chișinăul va reuşi să le desfășoare înainte de iunie. Rezultatele implementării recomandărilor de la Bruxelles vor determina dacă autoritățile moldovenești vor putea începe negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2023, în conformitate cu sarcinile stabilite de guvern.