(VIDEO) ÎN TEXTUL LEGILOR, INCLUSIV ÎN CONSTITUȚIE, SINTAGMA „LIMBA MOLDOVENEASCĂ” VA FI ÎNLOCUITĂ CU „LIMBA ROMÂNĂ”
În textul legilor, inclusiv în Constituție, sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română”. După cum transmite „INFOTAG”, parlamentul a adoptat joi în prima lectură proiectul de lege în acest sens, elaborat de un grup de deputați din fracțiunea PAS.
Denumirea completă a proiectului este „Proiectul de lege privind implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții constituționale”. Autorii fac referire la trei decizii ale Curții constituționale, inclusiv cele din 5 decembrie 2013. Potrivit acestui document, limba de stat a Republicii Moldova este româna, așa cum se menţionează în Declarația de independență, care, potrivit Curţii constituțională, are prioritate în raport cu Constituția.
Ținând cont de faptul că „actele Curții constituționale care interpretează textele constituționale, au putere de lege și sunt obligatorii”, autorii propun înlocuirea în legislaţie a cuvintelor „limba moldovenească” cu cuvintele „limba română”.
În vederea punerii în aplicare a prezentei legi, în termen de 30 de zile de la data intrării ei în vigoare, Agenția resurse de informații juridice va asigura, în Registrul de stat al actelor juridice, introducerea modificărilor care decurg din prezenta lege în toată legislația Republica Moldova, inclusiv Constituția, se precizează în document.
Proiectul de lege a atras critici serioase din partea Blocului comuniștilor și socialiștilor (BCS), de opoziție. Deputații BCS au blocat tribuna parlamentului cu afișe „Nu vă bateţi joc de Constituție”, și „Plecaţi!”, au scandat „Rușine!” și „Plecaţi!”. Deputații PAS, ca răspuns, le-au strigat „Tradători!”. S-a produs chiar o mică încăierare între deputaţii reprezentând guvernarea şi cei din opoziţie.
Potrivit Constituției, modificările aduse Legii fundamentale pot fi aprobate cu „două treimi din voturile deputaților” „nu mai devreme de șase luni de la înregistrarea proiectului de lege în cauză și numai cu avizul pozitiv al Curții vonstituționale”. De asemenea, conform Constituției, „Constituția nu poate fi revizuită în timpul stării de urgență, asediu sau al legii marțiale”.
Deputații PAS au declarat că aceste prevederi s-ar aplica dacă s-ar modifica Constituția. În opinia lor, în cazul de faţă însă este vorba de o decizie „tehnică” de a aduce Constituția în conformitate cu decizia Curții constituționale. Ei au subliniat că această prevedere era deja în vigoare, dar formal este necesară ajustarea tuturor actelor în conformitate cu decizia Curții constituționale.