COMPANIA SUDZUCKER MOLDOVA A ÎNCEPUT SĂ SEMENE SFECLA DE ZAHĂR
Compania Sudzucker Moldova a început să semene sfecla de zahăr. După cum a comunicat pentru „INFOTAG” conducerea companiei, sfecla de zahăr rămâne a fi una dintre culturile durabile în agricultură și, odată cu introducerea tehnologiilor avansate, asigură producții stabile și rentabilitate gospodăriilor agricole din nordul Moldovei.
Într-un comunicat al companiei se menţionează că, în contextul provocărilor climatice și economice, această cultură ce consumă intens resurse necesită o abordare atentă a managementului și tehnologiei.
„Semănatul timpuriu al sfeclei de zahăr din acest an le oferă întreprinderilor agricole posibilitatea de a utiliza la maximum pentru semințe umiditatea înaltă acumulată în straturile de la suprafața solului. Noul sezon agricol începe cu indicatori buni în ceea ce privește rezervele de umiditate, care depășesc valorile medii multianuale. Acest lucru le permite partenerilor agricoli să mizeze pe un nivel de producție de sfeclă de zahăr de cel puțin 44 t/ha, ca și în anul 2022”, se notează în comunicat.
Cu sprijinul companiei, întreprinderile agricole continuă să investească în dezvoltarea sistemelor de irigare și să mărească suprafața comparativ cu anul trecut de aproape două ori, ceea ce va asigura productivitate de minim 60 t/ha.
„În pofida anului de criză pentru agricultura moldovenească din 2022, sfecla de zahăr s-a dovedit a fi o cultură de câmp profitabilă. Prin urmare, partenerii noștri au menținut și chiar au crescut volumul recoltelor”, a declarat Anatolie Gorodenco, directorul Departamentului de materii prime al Sudzucker Moldova.
Noul membru al comitetului de conducere al Sudzucker Moldova Pavel Filip a subliniat că compania va continua politica de sprijin pentru partenerii săi agricoli și de stimulare a dezvoltării culturii sfeclei. Compania continuă să acorde împrumuturi partenerilor agricoli prin filiala sa financiară Agro-Credit, care a acordat împrumuturi în valoare de 3,5 milioane de euro producătorilor de sfeclă de zahăr pentru a investi în echipamente agricole și sisteme de irigare.
„În jurul Südzucker Moldova s-a format deja un tip de cluster de aproape 40 de întreprinderi agricole economic puternice și avansate tehnologic și este în interesul nostru comun să ne sprijinim reciproc în fața provocărilor climatice și economice mari”, a subliniat Filip.
Președintele comitetului de conducere Südzucker Moldova, Alexander Koss, a remarcat faptul că sfecla de zahăr continuă să fie o cultură importantă din punct de vedere strategic pentru agricultura moldovenească.
„Industria zahărului din sfeclă a Republicii Moldova oferă produse cu valoare adăugată și este competitivă la nivel regional, ceea ce este deosebit de important în cadrul parcursului european al Republicii Moldova. Totuși, aceste oportunități rămân nerealizabile ca investiții ale companiilor private moldovenești și străine, în cazul dacă guvernul Republicii Moldova nu va ține cont și nu va implementa practica de susținere și subvenționare a sfeclei de zahăr, adoptată în mai multe țări ale Uniunii Europene”, a spus Alexander Koss.