(VIDEO) MINISTRUL ENERGIEI CONSIDERĂ CĂ CHESTIUNEA PREȚULUI GAZELOR ESTE FOARTE POLITIZATĂ ÎN MOLDOVA
Ministrul energiei, Victor Parlicov, consideră că chestiunea prețului gazelor este foarte politizată în Moldova. Potrivit „INFOTAG”, el a declarat acest lucru marți seară, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR-Moldova.
„Factorul prețului la gazele naturale, sursele pentru procurarea gazelor naturale, a fost în mod tradițional excesiv de politizat în țara noastră. Realitatea este că factorul prețului gazelor nu are un impact atât de mare asupra economiei pe cât se afirmă în spațiul public. Cred că aceasta a fost parte din agenda impusă de Federația Rusă pentru a forma o opinie publică că Republica Moldova, economia ei și bunăstarea cetățenilor depind de gaze și de prețul gazului”, a spus Parlicov.
El a numit aceasta „o iluzie”, menționând că nu există o industrie puternică în Moldova, care ar depinde de aprovizionarea cu gaze și prețurile acestuia.
„Această iluzie a fost infirmată de-a lungul anului trecut, iar acest lucru este valabil nu numai pentru Republica Moldova. UE a descoperit brusc că nu mai are 40% din gazul pe care îl primea de la Gazprom și nu s-a prăbușit. S-a dovedit că există viață după Gazprom. Gazele sunt mai puțin importante pentru economie decât se crede în mod obișnuit în spațiul public”, a spus ministrul.
El s-a pronunţat pentru consolidarea în continuare a independenței energetice și căutarea unor surse alternative de aprovizionare cu energie, subliniind rolul României în acest sens. Parlicov a subliniat că în prezent se discută mai multe proiecte energetice comune cu România.
„Suntem în favoarea îmbunătățirii relațiilor cu România în ambele domenii. Nu vrem să mergem în România doar pentru că avem nevoie de sprijin. Dorim să reluăm activitățile comisiilor bilaterale la nivel de ministere, care includ nu doar ministere, ci și întreprinderile cheie ale sistemului - Moldelectrica și Transelectrica, operatori de sisteme de gaze. Agenda bilaterală în sectorul energetic este atât de încărcată, încât avem nevoie de o platformă permanentă de comunicare pe aceste probleme”, a conchis Parlicov.