„EUROPA LA UN PUNCT DE COTITURĂ ÎN ISTORIE”: PRIM-MINISTRUL MATEUSZ MORAWIECKI DESPRE VIITORUL EUROPEI
Pe 20 martie 2023, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a vizitat Germania pentru a ține un discurs despre viitorul Europei.
Potrivit Infotag, la un an de la începutul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană se află la un punct de cotitură istoric, iar liderii săi au nevoie de idei îndrăznețe pentru a reveni pe drumul cel bun.
În lumina provocărilor actuale, premierul polonez a profitat de ocazie pentru a clarifica întrebarea dacă valorile europene vor rezista în fața unei invazii ruse.
Morawiecki a vorbit despre patru subiecte importante pentru viitorul Europei: ce ne învață istoria Europei, despre importanța luptei Ucrainei împotriva Rusiei, despre ce sunt valorile europene și de ce sunt amenințate în prezent și, în sfârșit, despre cum poate Europa să-și asume rolul de lider mondial.
„Acum, cea mai mare problemă este siguranța. Războiul din Ucraina amenință nu numai Ucraina, ci întreaga Europă și valorile europene precum statul național, libertatea și solidaritatea. Și astăzi vecinii noștri estici luptă în numele acestor principii. Lupta ucrainenilor pentru dreptul la autodeterminare națională este o altă manifestare eroică a apărării statului național și a libertății”, a spus Morawiecki.
Potrivit lui, lupta Ucrainei pentru aceste valori va determina viitorul întregului continent – „Astăzi, ucrainenii luptă nu numai pentru propria libertate. Din 24 februarie 2022, și ei luptă zilnic pentru libertatea întregii Europe. Și viitorul nostru depinde de modul în care se desfășoară acest război. Înfrângerea Ucrainei ar fi înfrângerea Occidentului.”
Prim-ministrul Poloniei consideră că Europa nu ar trebui să se predea unei crize de identitate. El a amintit că nu putem întoarce spatele valorilor care stau la baza familiei noastre europene. „Europa trebuie să fie o catedrală a bunătății și o universitate a adevărului!”, susține el.
„De asemenea, trebuie să ne protejăm moștenirea spirituală, care este alcătuită din zeci de tradiții culturale și lingvistice diferite. Puterea Europei de-a lungul veacurilor a fost în diversitatea ei. Împărtășim valori comune, dar fiecare națiune are propria sa identitate”, a spus Morawiecki.
Prim-ministrul Morawiecki a propus soluții reale pentru consolidarea poziției Europei.
El a prezentat teza că: „Puterea Europei vine în primul rând din cea mai solidă fundație, care este clasa sa de mijloc puternică”. De asemenea: „O lume în care primii 1% acumulează mai multă bogăție decât ceilalți 99% este scandaloasă. Și asta se întâmplă astăzi.” El a amintit că paradisurile fiscale pot fi numite iad fiscal pentru că jefuiesc clasa de mijloc și bugetele publice ale Germaniei, Franței, Spaniei și Poloniei.
Prim-ministrul polonez Morawiecki a subliniat importanța luptei împotriva inegalității. Convingerea că prosperitatea și creșterea ar putea fi împărtășite nu numai de un grup de bogați, ci și de societate în ansamblu a fost forța motrice din spatele dezvoltării în Europa. „Această credință dispare și trebuie să inversăm acest proces”, a spus el.
Prim-ministrul a avertizat: „Am putea cădea cu ușurință – culturi puternice și dictaturi dure din alte părți ale lumii așteaptă acest lucru”. El dorește ca țările Europei să fie atât de puternice din punct de vedere militar încât să nu aibă nevoie de ajutor extern în cazul unui atac, ci și să poată oferi sprijin militar altora.
Morawiecki a reamintit cât de importantă este independența energetică și Europa ar trebui să susțină o uniune înțeleaptă.
Prim-ministrul Poloniei este un susținător al unei Europe puternice și competitive. El consideră că „cooperarea combinată cu competiția este cea mai bună modalitate pentru Europa de a reuși într-o lume globală”, precum și cooperarea transatlantică și NATO.
Potrivit liderului polonez, „istoria nu are sfârșit. Istoria se accelerează și aduce provocări de proporții nelimitate!”. Cu toate acestea, în timpul discursului el menționează că „Europa încă nu a pierdut. Cât suntem încă în viață. Dar ea nu este încă o învingătoare”, dar el este convins că „dacă muncim din greu, Europa va câștiga!”.
(Pentru mai multe detalii accesați aici).