ÎN MOLDOVA SE DOREŞTE REVITALIZAREA TUTUNGERIEI
Situația din sectorul de cultivare și prelucrare a tutunului a fost discutată la ministerul agriculturii și industriei alimentare cu reprezentanții acestei ramuri, la sfârșitul săptămânii trecute.
După cum a relatat pentru „INFOTAG” serviciului de presă al ministerului, reprezentanții sectorului au exprimat opinia că „Republica Moldova ar putea crește volumele de producere și să sporească exportul, în situaţia în care „tutungeria este o ramură strategică și de perspectivă în cadrul economiei naționale”.
Potrivit datelor prezentate la şedinţă, încă de la începutul anilor 1990, suprafețele productive de tutun din republică au început să scadă semnificativ, iar în prezent ocupă mai puțin de 200 de hectare. Frunzele de tutun sunt prelucrate la Chișinău, Orhei și Tvardița.
În anii 80 ai secolului XX, Moldova era cel mai mare producător de tutun brut din Europa de est și cel mai mare furnizor al acestui produs din URSS. La mijlocul anilor 70 și 80 ai secolului trecut, în producția de tutun erau implicate 55-65 de mii de persoane din 450-530 de gospodării. În aceste gospodării, suprafața plantațiilor de tutun ocupa doar aproximativ 3% din terenul arabil, iar veniturile în numerar din vânzarea tutunului brut ajungeau la 20% din venitul total.