Declarație comună a prim-miniștrilor Republicii Moldova şi Republicii Polone
Declarație comună a prim-miniștrilor Republicii Moldova şi Republicii Polone
Chișinău, 6 aprilie 2023
Noi, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, și prim-ministrul Republicii Polone, Mateusz Morawiecki, ne-am întâlnit, astăzi, la Chișinău pentru a consolida cooperarea noastră permanentă la nivel de prim-miniștri, subliniind astfel dimensiunea puternică interguvernamentală a colaborării moldo-polone în multiple sfere. Consultările noastre s-au desfășurat în contextul agresiunii militare nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, care a pus Republica Moldova într-o situație de securitate foarte dificilă. Vizita a fost însoțită de Forumul Economic moldo-polonez, care a constituit o ocazie perfectă de interacțiune între antreprenorii moldoveni și polonezi.
Republica Moldova și Polonia au puternice legături istorice, cooperăm strâns în sfera economică și de dezvoltare, de ani de zile. Polonezii care trăiesc, de secole, în Moldova au adus o contribuție semnificativă și valoroasă în cultura, viața socială și politică a țării. Polonia este un susținător al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. De asemenea, sprijină cu fermitate acțiunile guvernului moldovenesc de consolidare a cooperării cu NATO. Pentru Polonia, ancorarea Republicii Moldova în comunitatea europeană rămâne în capul listei priorităților politice. Polonia susține cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în granițele sale recunoscute internațional.
Am abordat o gamă largă de probleme atât la nivel bilateral, cât și multilateral, legate de securitatea internațională și regională, extinderea UE, asistența poloneză pentru transformarea și modernizarea Moldovei, stimulate de investițiile directe poloneze în economia moldovenească.
Am convenit, de asemenea, că provocarea majoră pentru securitatea ambelor națiuni, dar și a regiunii central-europene, din care fac parte țările noastre, este cauzată de agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei vecine și de războiul hibrid purtat, ulterior, împotriva Moldovei. Am condamnat invazia ilegală a Rusiei și ne-am exprimat sprijinul deplin pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei.
Apreciem înalt decizia Consiliului European de a acorda statutul de candidat la aderare în Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Polonia este pregătită să ofere Moldovei sprijin politic, precum și expertiza necesară pentru a deveni membru cu drepturi depline al UE, atât pe plan bilateral, cât și prin mecanismele și instrumentele europene relevante. Procesul de aderare a Republicii Moldova ar trebui să decurgă dinamic, în baza rezultatelor înregistrate, fără obstacole artificiale, cu respectarea cerințelor care decurg direct din Tratatele UE. Credem cu tărie că, în urma unei recomandări pozitive a Comisiei Europene, decizia Consiliului European, din decembrie 2023, de a deschide cât mai curând posibil negocierile de aderare la UE va asigura ireversibilitatea drumului european al Moldovei și va oferi un impuls sistemic pe termen lung pentru reforme.
Susținem dialogul în formatele convenite în vederea soluționării pașnice a conflictului transnistrean pe baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
Polonia își declară angajamentul permanent în dezvoltarea societății civile și a economiei de piață a Republicii Moldova. Ne-am exprimat aprecierea pentru activitatea îndelungată a Fundației „Polish International Solidarity Fund” în Moldova, cu o prezență vizibilă în regiunile țării. Mulți cetățeni moldoveni au beneficiat de o varietate de proiecte implementate cu sprijinul valoros al Fundației.
Am luat act de nevoile de securitate ale Republicii Moldova, în special, în domeniile cibernetic, de siguranță publică și informațională. Partea poloneză este pregătită să împărtășească din experiențele de abordare în practică a fenomenelor negative din aceste zone. Ambele țări au convenit să intensifice cooperarea în domeniul apărării.
Am constatat că există o multitudine de oportunități de investiții directe ale companiilor poloneze în economia Republicii Moldova, în domenii, precum industria alimentară și agricolă, sectorul digital și energetic. Prezența economică poloneză, alături de alți parteneri, ar trebui să ofere Moldovei tehnologii de ultimă generație, acces deplin la piața europeană, locuri de muncă și, mai presus de toate, perspective de viață decentă și sigură pentru cetățenii Moldovei. Am convenit să dezvoltăm noi instrumente, inclusiv în domeniul sprijinului financiar pentru IMM-uri, care - împreună cu cele deja existente - vor contribui la consolidarea cooperării noastre economice bilaterale. Partea moldovenească și-a reconfirmat disponibilitatea de a promova o cooperare fructuoasă, în conformitate cu angajamentele sale internaționale, cu investitorii și antreprenorii polonezi interesați să acceseze piața moldovenească.
În acest context, salutăm semnarea, în cadrul vizitei, precum și a Forumului Economic moldo-polonez, a următoarelor documente:
- Memorandumul de înțelegere între Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Digitale al Republicii Poloneze privind securitatea cibernetică;
- Memorandumuri de înțelegere privind cooperarea între SA „ENERGOCOM” și Towarowa Giełda Energii (TGE) S.A.;
- Memorandumuri de înțelegere privind cooperarea între Căile Ferate din Moldova și Agenția Poloneză de Comerț pentru Investiții S.A. și Camera Poloneză a Producătorilor de Echipamente și Servicii pentru Căi Ferate.