STANISLAV PAVLOVSCHI: REFORMA JUSTIȚIEI A DEVENIT O ÎNCERCARE A AUTORITĂȚILOR DE A-I ÎNLOCUI PE UNII JUDECĂTORI CU ALŢII
Fostul judecător din partea Republicii Moldova la Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO), Stanislav PAVLOVSCHI, i-a vorbit agenției „INFOTAG” despre viziunea sa în privinţa reformei justiției, menționând motivele crizei din sistemul de justiție și posibile modalități de depășire a acesteia.
„INFOTAG”: Domnule Pavlovschi, partidul de guvernământ PAS a declarat reformarea sistemului de justiție drept una dintre prioritățile guvernării sale. Dar evoluțiile recente din judecătorii (valul de demisii din proprie dorinţă ale magistraților) mărturisesc opoziţia sistemului. Cum ați caracteriza situația actuală?
Stanislav PAVLOVSCHI: Intențiile autorităților, ca întotdeauna, sunt bune, pentru că sistemul de drept moldovenesc trebuie reformat de mult, dar întrebarea este cum se face aceasta. Cum să schimbăm situația astfel, încât sistemul de justiție să fie eficient, pe de o parte, și drepturile omului să nu fie încălcate, pe de altă parte. În aceasta rezidă înțelepciunea bărbaţilor de stat. Totuși, calea aleasă de conducerea țării nu este calea reformei. Este o înlocuire a judecătorilor și procurorilor care s-au compromis colaborând cu regimul Plahotniuc cu cei loiali actualei guvernări. În opinia mea, aceasta este cea mai mare greșeală pe care au făcut-o autoritățile.
Când vorbim de reformă, nu avem în vedere înlocuirea unor funcționari cu alții. Aceasta nu este o reformă, ci o redistribuire a sferelor de influență între clanuri. În viziunea mea, reforma înseamnă profunde schimbări structurale în justiție și în administrarea justiției.
Tendința cheie în toată această activitate – redarea încrederii cetățenilor în sistemul juridic. Din acest punct de vedere, nu văd că PAS-ul de guvernământ ar fi informat cumva societatea că sistemul a fost studiat și că există anumite neajunsuri și blocaje. Nu s-a făcut nimic de acest fel.
Vorbind despre faptul că trebuie restabilită încrederea cetățenilor în sistemul de drept, nu sunt arătate problemele specifice ale judecătoriilor și procuratuirilor. Cred că nu e prea târziu să o facem de acum înainte. Principalul lucru în acest caz - voința de a realiza formarea unui sistem cu adevărat de drept, care corespunde cerințelor unui stat democratic. Dar oare autoritățile actuale își doresc o astfel de schimbare? Aceasta este o mare întrebare.
„INFOTAG”: Pe cât de adevărat este că există o solidaritate corporativă a judecătorilor, un fel de clanuri care luptă pentru anumite scopuri în cadrul unor instituții ale statului. Există un asemenea fenomen printre judecătorii și procurorii moldoveni?
S.P.: Situația cu clanurile nu este constantă, este schimbătoare. Există diverse grupări acolo, legate atât prin legături de familie, cât și pe linie de partid. La aceasta se adaugă legăturile profesionale (au studiat la aceeaşi universitate dintr-o țară) și mafia. Acestea sunt diverse tipuri de relații. Acum, când Consiliul superior al magistraturii (CSM) practic nu funcționează, iar la Curtea supremă de justiție (CSM) aproape toți judecătorii și-au dat demisia, problema clanurilor nu este atât de actuală.
Sunt convins că de îndată ce, de exemplu, CSP va fi din nou completat, acolo tot vor apărea un fel de „grupuri de interese”. Cred că majoritatea magistraților „vor juca” în echipa partidului de guvernământ. Această presupunere este destul de logică, ţinând cont de experienţa ultimelor decenii. Dar acum altceva este relevant. Cine va veni în judecătoriile moldovenești și va fi acolo „prima vioară”?
Anume cei care vor veni și trebuie să le redea oamenilor încrederea în justiție! Cei care pretind acum la locuri în consiliile de conducere ale CSP ar trebui să fie cunoscuţi de populație. Adică, nu poți pretinde să obţii încrederea cetățenilor dacă nu le ești cunoscut ca personalitate. Judecătorii trebuie să fie recognoscibili. Pe de altă parte, nu doar cunoscuţi în societate, dar și cu o reputație de oameni onești și cumsecade. Cerințe obligatorii pentru noii judecători sunt, desigur, profesionalismul și integritatea.
Când aud că în Moldova nu există astfel de oameni, asigur că aceasta nu este adevărat. Din toată populația țării, se vor găsi 20-30 de jurişti cumsecade și competenți. Numai că acești noi judecători ar putea să nu fie deloc susținători ai PAS. Și autoritățile vor avea întrebări în privinţa lor.
După cum arată ei după toate aceste așa-numite „concursuri și selecții”, guvernanții Moldovei vor să-i vadă în instanțele de judecată pe ai lor, figuri controlabile din rândul slujitorilor Femidei. Pe aceştia autoritățile vor să-i „împingă” în toate modurile posibile. Dar eu rămân un optimist rezonabil și cred că, mai devreme sau mai târziu, vor înțelege că interesele de partid nu pot fi întotdeauna puse mai presus de interesele societății. Ele trebuie să fie supuse voinței cetățenilor, și nu invers.
„INFOTAG”: După o pauză de patru ani, a avut loc în sfârșit Adunarea generală a judecătorilor. Adevărat, au luat aproape imediat o pauză până pe 28 aprilie. Cum îi evaluaţi rezultatele?
S.P.: Cei care numesc această acțiune „blocare” nu sunt sinceri. Judecătorii nu au vrut să joace după regulile care se încearcă să li se impună. În acest caz, ei au dat dovadă de o oarecare principialitate. Principalul motiv al pauzei apărute este așteptarea rezultatelor examinării reclamațiilor candidaților la funcțiile în CSM cu privire la rezultatele evaluării acestora de către Comisia de Pre-vetting. Acest lucru este logic. Cum poți vota pe cineva când mâine CSJ va anula toate pre-vettingurile şi vettingurile?! Într-o situație de incertitudine, trebuie să aștepți certitudinea și apoi să votezi. Cred că în acest caz judecătorii au dreptate.
„INFOTAG”: Cum se va încheia, în opinia dumneavoastră, conflictul dintre autorități și justiție din Moldova?
S.P.: Sistemul judiciar va învinge. Pentru că autoritățile acționează în clară contradicție cu principiile care sunt promovate de jurisprudența europeană. Principalul dintre ele este independența justiției. Și majoritatea de guvernământ a PAS acționează în mod neîntemeiat contrar acestei cerințe de bază. Pe de altă parte, judecătorii care au fost supuși evaluării externe și nu au trecut-o, fac referire la „imprevizibilitatea legii”, că aceasta, legea, „nu este clar formulată”. În plus, au apărut cerințe care nu existau înainte și altele asemenea. Și în acest caz, sunt de acord cu ei. Autoritățile moldovenești (înainte de începerea acestei evaluări) ar fi trebuit să analizeze aceste acte normative în ceea ce priveşte conformitatea cu principiile previzibilității. Acest lucru nu s-a făcut, iar acum autoritățile au o problemă pe care au creat-o în mod clar și personal. Și încearcă, ca de obicei, să o depășească eroic.
„INFOTAG”: Dar este posibilă o „repornire” eficientă și rapidă a sistemului judiciar și cum ar trebui făcută?
S.P.: Se poate, dar problema este alta. În Moldova nu au fost încă identificate problemele care există în sistemul de administrare a justiției, care trebuie rezolvate. Iar o asemenea „resetare”, atunci când „ai voştri” sunt schimbaţi cu „ai noştri”, poate fi efectuată într-o oră. Dar asta nu are nimic de-a face cu reforma justiţiei. Repet, reforma înseamnă identificarea deficiențelor și propunerea de măsuri pentru eliminarea acestora. Eforturile conducătorilor Moldovei ar trebui îndreptate spre aceasta și numai către aceasta. Iar înlocuirea unora cu altora este o profanare.
„INFOTAG”: Pe cât de real este actualmente în Moldova să fie şantajaţi judecătorii? Dar să li se dicteze emiterea anumitor decizii și verdicte?
S.P.: Este chiar foarte real. Da, judecătorul se bucură de o anumită independență, dar fiecare dintre ei are soț sau soție, fiică sau fiu, nepoți. Și dacă statul și serviciile operative și-au stabilit un astfel de scop, cu siguranță vor găsi ceva. Acest lucru este greșit, dar în Moldova nu există obstacole în calea unei astfel de practici.
Am impresia că la noi organele operative recrutează pur și simplu niște procurori și judecători ca agenți ai lor. Și asta în pofida interzicerii explicite prin lege a unor astfel de activități. Observ această situație și văd nuanțele ca specialist. Și dacă aşa stau lucrurile, atunci aceasta este o catastrofă absolută pentru sistemul de drept din Republica Moldova.
„INFOTAG”: Vă mulțumim pentru interviu!