Curtea Constituţională a amânat unele prevederi adoptate anul trecut
Curtea Constituţională a decis astăzi că panglica portocaliu şi negru, numită şi panglica Sfântului Gheorghe, poate fi purtată, atât timp cât nu promovează agresiunea militară rusă. Astfel, Înalta Curte a amânat unele pevederi ale legii adoptate acum un an, prin care era interzisă purtarea panglicii. Sesizarea a fost depusă de deputaţii socialişti Adrian Lebedinschi şi Grigore Novac.
"Curtea a constatat că utilizarea unor atribute sau simboluri echivalează cu exprimarea unei opinii sub forma discursului simbolic, iar interdicţia de a le utiliza limitează dreptul la libertatea de exprimare.
Deși legea nu stabilește o listă a simbolurilor care se încadrează în categoria celor „general cunoscute utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum şi al propagandei sau glorificării acestor acţiuni”, ea oferă o descriere a acestora, menționând și un exemplu – „banda bicoloră negru-oranj”. De asemenea, legea stabilește că caracterul general cunoscut al unor asemenea atribute şi simboluri se constată doar în cazurile în care atributele şi simbolurile în discuție, precum şi conotațiile specifice ale acestora sunt cunoscute în mod obiectiv publicului larg la nivel internațional şi local", se arată în decizii Curţii Constituţionale.
Cât priveşte utilizarea literelor "Z" şi "V", care, conform legii de anul trecut, erau asociate cu războiul, magistraţii CC au notat că simbolurile interzise "sunt vizate de legislațiile adoptate recent în Letonia, Lituania, Estonia și Ucraina, fapt care denotă că, într-adevăr, ele sunt general recunoscute, la nivel internațional și național, ca simboluri asociate cu războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei".
Totuşi, Curte a admis că literele "Z" şi "V" ar avea şi alte conotaţii. "În unele circumstanțe, ar putea fi considerate simboluri care glorifică invazia în Ucraina, în altele ar putea constitui embleme, mărci comerciale, inițiale ale numelor sau, pur și simplu, litere ale alfabetului latin", se menţionează în decizia Curţii Constituţionale.
În 7 aprilie 2022 a fost votat în lectură finală proiectul de lege privind modificarea Codului Contravenţional, apoi promulgat de preşedintele Maia Sandu. Actul normativ prevederea interzicerea confecţionării, vânzării, răspândirii, deţinerii, dar şi utilizarea panglicii negru-oranj şi a literelor "Z" şi "V". Persoanele fizice care au încălcat legea s-au ales cu amenzi de până la nouă mii de lei sau până la 60 de ore muncă neremunerată în folosul comunităţii. Persoanele juridice au fost sancţionate cu amendă de până la 18 mii de lei. Printre cei care s-au ales cu pedepse au fost mai mulţi deputaţi comunişti şi socialişti.