Premierul Dorin Recean, la Forumul de discuții privind elaborarea Strategiei Securității Naționale: „Înțelegem clar riscurile și știm cum să alocăm resursele pentru a face față provocărilor”
12 aprilie 2023, Chișinău - Prioritățile de securitate ale Republicii Moldova și acțiunile autorităților orientate spre depășirea amenințărilor existente au fost analizate în cadrul Forumului „Viziunea strategică privind asigurarea securității naționale”, în contextul elaborării Strategiei securității naționale.
Prim-ministrul Dorin Recean a apreciat suportul partenerilor externi care contribuie la dezvoltarea capacităților de apărare. Potrivit premierului, în prezent, obiectivul de bază ține de elaborarea Strategiei și alocarea resurselor necesare pentru ca țara noastră să devină nu doar consumator de securitate, ci și furnizor de securitate, în contextul regional actual. Potrivit oficialului, datorită Ucrainei, în Republica Moldova nu există ostilități, însă țara este supusă unor amenințări hibride.
„Federația Rusă este o amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Am avut mult timp această discuție geopolitică și ezitări, dar, astăzi, acest fapt este evident pentru toată lumea. Înțelegem clar riscurile, știm cum să alocăm resursele și avem sarcina de a ne dezvolta la capitolul apărare”, a spus premierul Dorin Recean.
Șeful Executivului a accentuat necesitatea mobilizării societății în jurul obiectivelor stabilite, încurajării cetățenilor de a contribui la sporirea securității statului și comunicării eficiente despre răspunsul autorităților la riscurile existente.
În cadrul panelului privind răspunsul instituțiilor guvernamentale din domeniul securității și apărării, vorbitorii s-au referit la diverse aspecte legate de dezvoltarea capacităților instituționale, capacităților de apărare, coordonarea răspunsurilor la crize, comunicarea strategică, funcționalitatea legislației în domeniu, securizarea frontierelor.
Evenimentul a fost organizat de Președinția Republicii Moldova cu suportul Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA) și al Fundației Konrad Adenauer, cu participarea reprezentanților ministerelor și instituțiilor de forță, precum și a experților în securitate din societatea civilă.