GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL PRIVIND DENUNȚAREA ACORDURILOR REFERITOARE LA TELEVIZIUNEA INTERSTATALĂ „MIR”
Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege privind încetarea participării Republicii Moldova la activitatea companiei interstatale de televiziune şi radio Mir.
Potrivit „INFOTAG”, aceasta se referă la acordul privind înființarea privind crearea Teleradiocompaniei interstatale, semnat în anul 1992, la acordul cu privire la garanțiile de drept internațional, în vederea activității libere şi independente a companiei Mir, semnat în 1993, precum și la o serie de alte documente.
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a calificat decizia drept „o mare greșeală”, pentru că „Moldova pierde astfel un public de multe milioane și oportunități de promovare a proiectelor naționale, inclusiv în domeniul turismului”.
Premierul Dorin Recean a spus că nu vede rostul să fie „continuată investirea în propagandă”, deoarece „Mir nu a furnizat informații corecte cu privire la războiul din Ucraina”.
Problema refuzului Moldovei de a participa la activitățile companiei Mir a fost discutată încă de la începutul războiului din Ucraina, când Consiliul audiovizualului a interzis difuzarea mai multor posturi TV rusești în Moldova, inclusiv Mir. Din aprilie 2022, guvernul a încetat să mai contribuie la finanțarea postului de televiziune al CSI. Aceasta s-a ridicat la circa 3,5 milioane de lei pe an - circa 200 de mii de dolari. Bugetul pe 2023 nu prevede fonduri pentru finanțarea Mir, iar difuzarea postului în Moldova rămâne interzisă. Înainte de problemele legate de finanțare, în cadrul reprezentanţei Mir din Moldova lucrau 16 persoane, iar acum sunt 11.