UN EXPERT CONSIDERĂ CĂ CETĂȚENII MOLDOVEI CARE LUPTĂ DE PARTEA UCRAINEI NU POT FI TRAŞI LA RĂSPUNDERE
Cercetătorul politic WatchDog.md Andrei Curăraru consideră că „cetățenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul Ucrainei și s-au ridicat întru apărarea ei nu ar trebui urmăriți penal conform legilor moldovenești”. Potrivit „INFOTAG”, el a spus aceasta marţi, într-o emisiune la Radio Svoboda.
„Un mercenar este un cetățean al unei alte țări care merge la război pentru profit. Astfel de persoane sunt pedepsite în Moldova, iar conform legii „Cu privire la cetățenie”, prin decret prezidențial, poate fi lipsită de cetățenie o persoană care a intrat voluntar în serviciul militar în altă țară. În Moldova, legislația permite dubla cetățenie. De exemplu, în Transnistria, aproape toată lumea are cetățenia Republicii Moldova și a Rusiei. Dar dacă astfel de oameni își găsesc un loc în „Wagner” sau în alte formațiuni neoficiale, atunci, conform legilor Republicii Moldova, vor fi lipsiți de cetățenie și îi aşteaptă termene de până la 10 ani. Cei care recrutează (mercenari - „I.”) pot fi condamnaţi pe un termen de până la 15 ani. Moldova a semnat convențiile ONU privind combaterea mercenarismului și, prin urmare, nu va acorda azil politic potențialilor mercenari”, a spus expertul.
El a reamintit că în 2021 a existat deja un caz când un cetățean al Moldovei, care a luptat în Donbas din 2016, a fost condamnat.
„De aceea, nu le recomand prea mult concetăţenilor noştri să se regăsească în acest fel după serviciul militar. Fenomenul de mercenarism în rândul locuitorilor transnistreni este legat și de faptul că este foarte dificil să găsești un loc de muncă în regiune. Și mulți dintre cei care au lucrat în serviciile paramilitare, după pensionare, nu se pot integra în societate. Aceștia ajung în organizații precum Wagner”, a menționat expertul.