INSTANŢA DE JUDECATĂ A AMÂNAT PRONUNŢAREA DECIZIEI PRIVIND INIŢIEREA UNUI DOSAR PENAL REFERITOR LA INTRAREA ILEGALĂ ÎN POSESIA APARTAMENTULUI UNEI PENSIONARE
Judecătoria sectorului Ciocana din Chișinău a amânat până la 11 mai decizia privind iniţierea unui dosar penal privind preluarea ilegală a apartamentului pensionarei Marietta Reabţeva, care a decedat în circumstanţe bizare. După cum a relatat din sala de judecată corespondentul „INFOTAG”, judecătorul Alina Gorceac a luat această decizie joi.
O cetățeană a Marii Britanii și a Moldovei, Marina Vasilieva (nepoata lui Reabţeva - „I.”), prin avocatul ei Roman Stici, a depus în instanță o cerere de deschidere a unui nou dosar penal, pe baza apariţiei unor noi probe – în acest caz a apărut o expertiză grafologică, pregătită anterior de către un specialist.
„Expertiza trebuia depusă în instanță de către procurorul care se ocupă de acest dosar, dar a trebuit să așteptăm un an pentru ca acesta să-și îndeplinească atribuțiile. Drept urmare, un an mai târziu, eu însumi am obţinut o expertiză”, a spus avocatul, menționând că documentele medicale și facturile pentru pensia primită de Reabţeva, unde există originalul semnăturii ei, n-au fost solicitate în timp util.
Documentele cu semnătură au fost distruse, deși suporturile de hârtie trebuiau copiate și stocate timp de 75 de ani, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
„Grafologul a concluzionat că documentul a fost semnat „în circumstanțe neobișnuite”. Am dori ca specialistul în grafologie să explice în instanță ce subînțelege prin această formulare. Deocamdată, el se află în țară și poate veni în instanță. Expertiza constituie circumstanţele nou-apărute, prevăzute clar în articolul 287 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova. Am cerut deschiderea unui nou dosar penal, dar avocatul medicului nu a fost de acord”, a spus acesta.
Vasilieva i-a declarat corespondentului „INFOTAG” că litigiul privind proprietatea rudei ei durează de aproape 5,5 ani, iar dosarul pe acest caz a fost închis în vara anului 2019.
„Legat de decesul rudei, câțiva ani mai târziu (din octombrie 2018), rămân multe întrebări. Organele nu se grăbesc să răspundă la ele sau chiar împiedică în mod deliberat ancheta. Mătușa mea s-a stins din viață pe 4 octombrie, după ce a semnat un acord de întreţinere pe viață cu medicul ei de familie. Documentul presupunea nu doar grija atentă a medicului (o femeie), dar și transferul dreptului de proprietate asupra apartamentului de la Botanica către acesta”, a spus Vasilieva.
S-a aflat că, cu opt zile înainte să moară, pensionara aproape că orbise (era înscrisă la rând pentru o operație de cataractă), a fost diagnosticată cu cancer.
„În ultimele luni, acel medic de familie a avut grijă de ea, iar ce preparate îi administra – nu se nu se știe. Nu se cunoaşte cât de adecvată a fost mătușa când a semnat documentele pentru transferul imobilului în favoarea unei alte persoane”, a constatat Vasilieva.
Avocatul Stici spune că „acest caz este de natură să creeze un precedent, pentru că în Moldova sunt sute de bătrâni singuratici”.
„Rudele lor sunt în străinătate, nu sunt întotdeauna aproape. Câte persoane singuratice şi bolnave pot deveni victime, dacă există, ca să spunem așa, asemenea medici?!”, se întreabă el.
O sursă bine informată şi apropiată de ancheta pe acest caz susţine că o schemă de preluare în posesie a „locuințelor nepretinse de moştenitori” a fost pusă de mult în funcțiune în Chișinău de către funcţionari fără scrupule.