(VIDEO) UNIVERSITĂȚILE DE MEDICINĂ DIN MOLDOVA ȘI CHINA AU SEMNAT UN MEMORANDUM DE COOPERARE
Universitatea de stat de medicină și farmacie din Moldova „Nicolae Testemiţanu” este dispusă să adopte cele mai bune practici, incluzându-le în procesul de formare a viitorilor medici, a declarat rectorul instituţiei, Emil Ceban, la ceremonia de semnare, miercuri, a Memorandumului de cooperare între universitatea din Moldova, în special, Facultatea de medicina stomatologică, şi Colegiul de stomatologie al Universității Sichuan din Republica Populară Chineză (RPC).
Potrivit agenției „INFOTAG”, în numele universității, rectorul le-a exprimat recunoștință guvernelor celor două țări pentru oportunitatea de a coopera și de a face schimb de experiență și cunoștințe cu colegii chinezi.
„În lumea de astăzi a globalizării, aceste tipuri de relații și parteneriate aduc beneficii practice cetățenilor ambelor state”, a spus el.
Universitatea Sichuan este leagănul stomatologiei chineze. Nivelul ridicat de cunoștințe oferit studenților i-a permis să ocupe locul 11 în lume și primul în China. Pe baza conceptului de cooperare deschisă și parteneriat, universitatea are 40 de acorduri de cooperare cu instituții de învățământ străine, inclusiv Universitatea Harvard din SUA. Studenți din 20 de țări studiază la această universitate.
Rectorul universităţii din Sichuan și-a exprimat speranța că, datorită Memorandumului semnat, legăturile dintre cele două instituții de învățământ de prim rang din China și Moldova vor deveni și mai strânse. Schimbul de dezvoltări științifice, profesori și studenți va oferi oportunitatea de a utiliza cele mai avansate tehnologii și inovații.
Într-un discurs de bun venit adresat colegilor chinezi, decanul Facultății de stomatologie a universității din Moldova, Oleg Solomon, a reamintit că facultatea a fost înființată în 1955.
„În prezent, facultatea are opt catedre, în cadrul cărora activează peste 200 de cadre didactice, inclusiv 39 de candidați în științe medicale și nouă profesori. Peste 900 de studenți, inclusiv străini, învață la Facultatea de stomatologie”, a menționat el.
Decanul le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la pregătirea și semnarea Memorandumului. El i-a exprimat mulțumiri ambasadorului chinez în Republica Moldova, Yan Wenbin, pentru sprijinul său personal în stabilirea cooperării dintre cele două universități.
Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău este dispusă să susțină parteneriatele universitare în toate modurile posibile.
„Ambasada și eu personal suntem pregătiți să oferim tot sprijinul posibil pentru cooperarea celor două universități ale noastre. Vom contribui la asigurarea faptului că legăturile și cooperarea lor sunt productive și la consolidarea legăturilor dintre popoarele chinez și moldovenesc”, a declarat ambasadorul Yan Wenbin, menționând că ambasada Chinei în Moldova este inițiatoarea semnării Memorandumului între cele două universități de medicină.
Potrivit diplomatului, Memorandumul semnat presupune o cooperare multidimensională între universități, deschizându-le perspective mari, mai ales în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea comună.
„Suntem interesați și dorim să extindem și să consolidăm constant cooperarea dintre țările noastre în diverse domenii, asigurându-ne că aceasta este în beneficiul popoarelor din China și Moldova”, a subliniat Yan Wenbin.
La ceremonia de semnare a Memorandumului a participat și un student din China care studiază la Facultatea de stomatologie din Moldova. Potrivit ambasadorului, acesta practică deja tratamentul primilor săi pacienți, care sunt angajați ai ambasadei Chinei în Moldova.