(VIDEO) MOLDOVA ADOPTĂ BUNELE PRACTICI ALE ROMÂNIEI PENTRU VALORIFICAREA EFICIENTĂ A FONDURILOR EUROPENE
Datorită familiarizării cu „bunele practici” ale României în valorificarea fondurilor europene, Moldova va putea realiza absorbția de 100% a resurselor financiare alocate de Uniunea Europeană. Despre acest lucru a anunțat vineri, la o conferință de presă susţinută la sediul agenției „INFOTAG”, directorul de programe la Institutul de dezvoltare și expertiză a proiectelor (IDEP) Moldova, Iurie Calestru.
El a povestit despre conferința reprezentanților autorităților centrale și locale din Republica Moldova și România, desfășurată în județul Maramureș, care a fost dedicată îmbunătăţirii absorbţiei de fonduri europene.
„Experiența României în pregătirea proiectelor pe care Uniunea Europeană le va finanța în Republica Moldova în viitor este de o importanță capitală. Studierea acestei experiențe și stabilirea de parteneriate cu reprezentanți ai autorităților române îi vor permite Moldovei să maximizeze utilizarea banilor din diversele fonduri ale UE”, a spus Calestru.
În cadrul evenimentului din Maramureş, câteva zeci de participanți din Republica Moldova au vizitat spitalul din Baia Mare, care a fost modernizat cu fonduri UE și întruneşte acum toate cerințele moderne ale pacienților orașului, cu o populație de 120.000 de persoane.
În cadrul conferinței din România, reprezentanții autorităților centrale și locale ale Republicii Moldova au discutat posibile parteneriate pentru implementarea unor proiecte comune în republică, care, datorită pregătirii corespunzătoare, ar avea şanse să beneficieze de sprijin financiar din diverse fonduri ale UE.
Preşedintele raionului Nisporeni, Vasile Mărcuţă, care a participat la conferinţa din Baia Mare, a spus că întrunirea a fost foarte importantă pentru reprezentanţii autorităţilor moldoveneşti.
„Întâlnirile cu colegii și partenerii de peste Prut ajută la învățarea din experiența României în implementarea proiectelor de diferite tipuri care au fost susținute financiar din fonduri UE”, a spus el.
Potrivit acestuia, partea moldovenească, în parteneriat cu colegii români, trebuie să decidă prioritățile și să stabilească legături directe de cooperare.