Germania confirmă retragerea trupelor sale din Mali până în mai 2024
Guvernul german a aprobat miercuri retragerea până în mai 2024 a trupelor sale angajate în misiunea Căştilor Albastre de menţinere a păcii a Naţiunilor Unite în Mali (MINUSMA) din cauza tensiunilor cu junta la putere, notează AFP.
Reunit în şedinţă, guvernul Olaf Scholz a confirmat într-un comunicat că soldaţii germani din Bundeswehr vor părăsi treptat ţara în următoarele douăsprezece luni.
Această decizie de retragere din Mali a fost anunţată de Berlin la sfârşitul anului 2022.
Berlinul consideră că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru a continua să participe la MINUSMA, la care Germania este prezentă din 2013.
Mali este pradă propagării jihadiste şi violenţelor de tot felul de la declanşarea rebeliunii în nordul ţării în 2012. Militarii care au preluat puterea prin forţă în 2020 au îndemnat la ruperea alianţei militare cu Franţa şi partenerii săi în 2022 şi s-au îndreptat spre Rusia.
Cu aproximativ o mie de soldaţi, Germania este cel mai mare contributor occidental la dificila misiune a ONU de a ajuta la stabilizarea acestei ţări.
"Fie că ne place sau nu, ceea ce se întâmplă în Sahel ne afectează", a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, citată într-un comunicat miercuri.
Acesta este motivul pentru care Berlinul intenţionează să rămână în regiunea Sahel şi să îşi reorienteze angajamentul în domeniul securităţii spre Niger, Mauritania şi statele de la Golful Guineei, a spus ea.
Pentru a menţine presiunea asupra grupărilor jihadiste active în regiunea Sahel, mai multe ţări doresc să consolideze cooperarea, în special cu Nigerul, considerat un partener mai de încredere decât Mali.
Guvernul german a decis în aprilie să trimită 60 de soldaţi în această ţară pentru a participa la o nouă misiune condusă de Uniunea Europeană.
MINUSMA, cu aproximativ 12.000 de soldaţi desfăşuraţi în Mali, este misiunea ONU care a suferit cele mai multe pierderi din lume în ultimii ani. De la crearea sa în 2013, 185 dintre membrii săi au murit în acte ostile, reaminteşte AFP.