(VIDEO) MINISTRUL AGRICULTURII CONSIDERĂ CĂ FERMIERII NU AU MOTIVE SĂ PROTESTEZE
Viceprim-ministrul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, consideră că fermierii nu au niciun motiv să inițieze proteste. Potrivit „INFOTAG”, el a spus acest lucru joi, în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.
„Fermierii au dreptul la proteste, dar nemulțumirea trebuie justificată”, a spus Bolea.
El consideră că cererea agricultorilor de a interzice importul de cereale din Ucraina nu va aduce beneficii economice Moldovei.
„Orice măsură împotriva vecinilor trebuie să fie bine calculată din punct de vedere economic. Cerința de a interzice importul de cereale în sau prin Moldova este nerezonabilă din punct de vedere economic. Am analizat importurile în Republica Moldova. De la 1 ianuarie până în prezent au fost importate 7 tone de grâu. În ultimele zile au fost importate 2 loturi de porumb, floarea soarelui nu se importă deloc. Practic nu suntem o țară importatoare și nu am fost niciodată. Fermierii sunt afectați negativ de faptul că cumpărătorii noștri tradiționali, și vorbim despre România, unde exportăm 30%, și Turcia, unde exportăm multe cereale, nu mai cumpără”, a explicat viceprim-ministrul.
Potrivit acestuia, dacă Moldova impune restricții la importurile din țara vecină, atunci „ca răspuns, ar putea primi măsuri în oglindă”.
„Am devenit prima țară care exportă o mulțime de legume pe piața ucraineană, inclusiv pepeni și piersici. Aproximativ 65% din piersicile moldovenești sunt exportate în Ucraina. Dacă Ucraina introduce astăzi o interdicție, aceasta poate să nu fie ridicată până în iunie, când va fi necesar exportul de piersici. Nu trebuie să uităm că din cauza importurilor din Ucraina, prețurile la alimente pentru cetățenii Republicii Moldova au scăzut. Orice interdicție impusă de Moldova asupra importurilor din orice țară poate duce la măsuri în oglindă. (...). Exportăm peste 70% din cerealele pe care le producem. Vom fi amendați din toate părțile. Nici măcar nu putem gândi în termeni de interdicţie. Prin introducerea acestor interdicții, nu ne vom ajuta fermierii, ci îi vom lovi pe cei care în prezent sunt angajați în exportul de produse agricole”, a menționat viceprim-ministrul.
Săptămâna aceasta, Asociaţia „Forţa fermierilor” i-a cerut guvernului să ia măsuri de sprijinire a agricultorilor până pe 3 iunie. Fermierii au cerut interzicerea importului de produse agricole din Ucraina, obligarea portului Giurgiuleşti să exporte doar produse agricole moldoveneşti. În caz contrar, fermierii au amenințat că vor declanşa proteste de amploare în toată țara.