DIRECTORUL PHILIP MORRIS INTERNATIONAL: DOVEZILE ȘTIINȚIFICE NU POT FI IGNORATE
Tot mai multe state din întreaga lume recunosc eficiența strategiei de reducere a riscurilor asociate fumatului, oferind fumătorilor adulți acces la informație și la produse fără fum mai puțin nocive. Datorită popularității snusului, Suedia are cea mai mică rată de decese cauzate de fumat, în Marea Britanie milioane de fumători cu ajutorul țigărilor electronice au renunțat la țigările tradiționale, iar în Japonia Japonia, după lansarea dispozitivelor de încălzire a tutunului, a scăzut numărul spitalizărilor cauzate de afecțiunile provocate de fumat. Toate aceste produse sunt diferite, dar au în comun un principiu - lipsa procesului de ardere. În prezent, există numeroase studii științifice care confirmă că fumul de țigară este cauza principală a bolilor grave asociate fumatului, nu nicotina.
În 2014, Philip Morris International (PMI) a anunțat despre transformarea companiei, lansând pe piață dispozitivul fără fum de încălzire a tutunului. Astfel, PMI și-a propus să renunțe în viitor la producerea țigărilor. În această perioadă, compania a investit peste 10 miliarde de dolari în dezvoltarea și cercetarea științifică a sistemelor de încălzire a tutunului.
„Am pregătit un dosar științific exhaustiv pentru autoritățile americane în domeniul sănătății, care demonstrează că dispozitivul nostru fără fum nu produce substanțe nocive și potențial nocive, care se conțin în fumul de țigară, iar expunerea organismului la substanțe chimice este semnificativ redusă. Nivelul de substanțe nocive în aerosolul generat de dispozitivul de încălzire a tutunului, în medie, este redus cu 90-95% în comparație cu fumul de țigară.Anume substanțele produse în timpul arderii, nu nicotina, așa cum mulți greșit cred, sunt principala cauză a afecțiunilor asociate fumatului”, a declarat directorul executiv al PMI, Jacek Olczak, în cadrul conferinței „Technovation”.
Directorul PMI a adăugat, că după zece ani de la lansarea a alternativelor fără fum, să spui că „știința nu există” nu este decât o minciună și nu este vorba doar despre știința din cadrul PMI, dar despre numeroase instituții științifice și medicale independente care au cercetat produsele fără fum.
Mai multe țări au demonstrat că, oferind fumătorilor adulți, care nu pot renunța la țigări, informații și acces la alternative mai puțin nocive pot fi salvate milioane de vieți.
„Datele din 2022 arată că, în Suedia, rata fumatului este cea mai mică din toată Europa, constituind 5%. De asemenea, ponderea deceselor cauzate de fumat în Suedia este cea mai mică din Europa, iar odată cu scăderea numărului fumătorilor, scade și rata mortalității. Astfel, există o legătură clară: trecerea fumătorilor la alternative are un impact pozitiv asupra sănătății publice”, a subliniat președintele regiunii europene a PMI, Massimo Andolina.
În cadrul conferinței a fost abordată și experiența Marii Britanie, care a lansat programul „Swap to Stop”. Prin intermediul acestui program, guvernul oferă gratuit seturi de țigări electronice adulților care au încercat să renunțe la fumat.
Un alt exemplu este Noua Zeelandă. Pe site-ul Ministerului Sănătății poate fi găsită o rubrică întreagă dedicată problemei fumatului. Autoritățile îndeamnă populația să renunțe la țigări, iar fumătorii care nu pot face acest pas sunt încurajați să treacă la alternative precum dispozitivele de încălzire a tutunului sau țigările electronice.
„Diferite țări adoptă diferite abordări și politici, dar există un lucru care le unește - interesele și sănătatea oamenilor, care sunt mereu pe primul loc. Guvernele acestor țări analizează și studiază dovezile științifice despre alternativele mai puțin nocive pentru fumătorii adulți”, a adăugat Massimo Andolina.
Participanții la conferință au subliniat că cel mai bun lucru pe care un fumător îl poate face este să renunțe complet la fumat, dar nu poate fi ignorat faptul că există alternative mai puțin nocive destinate fumătorilor care, într-un fel sau altul, vor continua să fumeze.
„Există dovezi științifice și acestea sunt clare. Propun să ne gândim ce este mai bine - să inhalăm mai multe substanțe toxice sau mai puține? Știm că produsele fără fum eliberează cu 90-95% mai puține substanțe chimice nocive. Știm că renunțarea completă la fumat este cea mai bună modalitate de a reduce expunerea organismului la substanțe toxice, dar suntem, de asemenea, convinși că trecerea la alternative fără fum poate reduce expunerea la substanțe chimice cu 95%. Numai prin dialog deschis și analiză a datelor putem ajunge la un consens”, a declarat vicepreședinte PMI pentru Cooperare cu comunitatea științifică, Gizelle Baker.
Începând cu anul 2010, numărul fumătorilor din toată lumea se menține constant la 1 miliard de oameni, în pofida reglementărilor tot mai stricte privind piața produselor din tutun. Conform estimărilor OMS, în 2025 numărul fumătorilor nu se va schimba și va constitui la fel un miliard de oameni.