GUVERNUL A APROBAT PROIECTELE DE LEGE PRIVIND FUZIONAREA VOLUNTARĂ A UNITĂȚILOR ADMINISTRATIV-TERITORIALE
Guvernul a aprobat două proiecte de lege privind „amalgamarea voluntară” a unităților administrativ-teritoriale. Potrivit „INFOTAG”, decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a cabinetului de miniștri.
„În prezent, aproape 90% dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I (sate, orașe) au o populație redusă, sub 5000 de locuitori, iar 35 la sută dintre ele înregistrează mai puțin de 1500 de locuitori. Prezenta lege își propune să creeze cadrul normativ necesar amalgamării voluntare a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor din întreaga țară”, a declarat secretarul general al guvernului, Artur Mija.
Potrivit notei explicative, populația medie pentru această categorie de localităţi este de 2.753 de persoane, „iar Moldova este una dintre cele mai fragmentate țări din Europa”. Conform practicii internaționale, localităţi cu mai puțin de 5 mii de locuitori nu pot oferi servicii de calitate, iar fragmentarea extremă crește și costul furnizării acestora.
De asemenea, se menţionează că această problemă este abordată și în recentul document de evaluare al Comisiei Europene privind cererea de aderare a Republicii Moldova din 1 februarie 2023.
Potrivit proiectului de lege, se așteaptă să aibă loc 25-30 de „fuziuni voluntare” în primul an de la intrarea în vigoare a modificărilor. După aceea, în noua unitate administrativă vor fi organizate alegeri, care vor costa în medie 260 de mii de lei pentru o localitate. Sunt prevăzute măsuri de „stimulare” financiară și pentru noile unități – în total pentru anul 2023 sunt prevăzute în buget 250 de milioane de lei în aceste scopuri.