BM ÎI VA ACORDA MOLDOVEI 134,3 MILIOANE USD ÎN CADRUL CELUI DE-AL DOILEA PROGRAM AL POLITICII DE RĂSPUNS LA CRIZĂ
Consiliul directorilor executivi al Băncii mondiale (BM) a aprobat vineri cea de-a doua operațiune a Politicii de dezvoltare privind răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate (OPD2). Potrivit „INFOTAG”, în comunicatul de presă al BM se arată că acest sprijin bugetar va ajuta guvernul de la Chișinău să atenueze impactul socio-economic generat de invazia Rusiei în Ucraina, în special asupra refugiaților și gospodăriilor, precum şi să consolideze competitivitatea, pentru a reduce vulnerabilitatea la șocuri viitoare.
Banca mondială notează că Moldova „se confruntă cu provocări fără precedent legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care afectează gospodăriile, economia și finanțele publice”.
„Acest sprijin bugetar de urgență, care vine cu contribuții din partea partenerilor noștri de dezvoltare, va ajuta guvernul Republicii Moldova să atenueze impactul continuu al invaziei Rusiei în Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor grav afectate de crizele recente”, a declarat directoarea de țară a Băncii mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.
Pachetul include contribuții din partea FMI, UE și parteneri bilaterali. OPD2 prevede un împrumut BIRD în valoare de 100 de milioane de dolari și beneficiază de un grant de cofinanțare în valoare de 9,3 milioane de dolari SUA în cadrul Fondului fiduciar multi-donator pentru Programul Politici de Dezvoltare a Republicii Moldova (MDTF), precum și de o contribuție concesională de 25 de milioane de dolari SUA în cadrul Facilității Globale de Finanțare Concesională (FGFC).
Până în prezent, contribuții ale partenerilor la politica de dezvoltare a Moldovei MDTF au fost primite din partea Statelor Unite, Norvegiei, Irlandei și Suediei, fiind așteptat sprijin suplimentar în următoarele luni, precum și finanțare în paralel din partea Agenției de cooperare internațională a Japoniei.
Prima operațiune de 159,24 milioane USD a fost aprobată de Banca Mondială în iunie 2022, pentru a atenua impactul războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor, pentru a construi reziliența și a crește competitivitatea, pentru a reduce vulnerabilitatea la șocuri viitoare.
De la aderarea la Banca mondială în 1992, aceasta i-a alocat Moldovei 1,3 miliarde USD pentru peste 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul BM include 11 proiecte active cu un total de 608 milioane USD.