Putin a promulgat legea prin care Rusia denunţă Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat luni denunţarea de către Rusia a Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), după ce Duma de Stat (Camera Deputaţilor) a Federaţiei Ruse a adoptat un act normativ în acest sens, transmite agenţia EFE.
Rusia suspendase din anul 2007 aplicarea acestui tratat, semnat în anul 1990 (şi actualizat în 1999) cu scopul de a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece - NATO şi Pactul de la Varşovia - să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive.
Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE) a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale. Tratatul stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.
După mai mulţi ani de dezacorduri între Rusia şi NATO, Moscova a suspendat în 2007 implementarea obligaţiilor ce-i reveneau în cadrul tratatului CFE, invocând atunci planurile SUA de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă în Polonia şi România, acţiune considerată de Rusia o ameninţare directă la adresa securităţii sale.
În urma anunţului Kremlinului că Rusia se retrage din Tratatul CFE, fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a declarat că Rusia îşi va creşte la capacitate maximă producţia de armament, în contextul războiului pe care l-a pornit contra Ucrainei.