PREȘEDINTELE MAIA SANDU: SUMMITUL LIDEREI EUROPENI DESFĂŞURAT ÎN MOLDOVA A ARĂTAT CĂ SUNTEM O FAMILIE MARE ȘI PUTERNICĂ
„A fost o plăcere pentru noi să-i găzduim pe liderii țărilor europene în Moldova”, a declarat președintele Maia Sandu. După cum transmite „INFOTAG”, într-o conferință de presă care a urmat după summitul Comunității politice europene desfășurat în Moldova, ea a spus că summitul a arătat că „toți suntem o familie, mare și puternică”.
„În cursul summitului, am demonstrat o opinie colectivă și fermă – să asigurăm pacea și stabilitatea în Europa”, a spus Sandu.
Potrivit ei, liderii țărilor europene i-au spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski: „Vom fi împreună cu Ucraina atât timp, cât va fi necesar”.
„De asemenea, am convenit să ne conjugăm eforturile pentru a consolida securitatea energetică. Am recunoscut că CPE, a cărei primă reuniune a avut loc la Praga, este o platformă bună și eficientă pentru discutarea problemelor de actualitate pentru continentul european”, a spus Sandu.
Șeful statului moldovean le-a mulțumit liderilor țărilor europene pentru că sunt aproape de Moldova, demonstrând că „Moldova nu este singură”.
Vorbind despre câteva exemple de sprijin din partea UE pentru Republica Moldova, ea a menţionat acordul privind eliminarea treptată a roaming-ului pentru Moldova cu operatorii din țările UE, care va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2024. Ea i-a mulțumit personal președintelui francez Emmanuel Macron pentru asistența acordată în semnarea acestuia, exprimându-le recunoștința companiilor pentru sprijinul acordat Moldovei în această chestiune.
Printre alte exemple, Sandu a numit dublarea asistenței macroeconomice UE pentru Republica Moldova, până la 295 de milioane de euro, precum și includerea pe lista de sancțiuni a persoanelor care, cu sprijinul Rusiei, încearcă să destabilizeze situația din Moldova pentru a împiedica integrarea ei în UE.
Răspunzând la o întrebare despre integrarea în UE cu problema transnistreană nerezolvată, Sandu a spus că „Moldova va rezolva aceste probleme în paralel – integrarea în Uniunea Europeană și reintegrarea Transnistriei”.
„Cu cât Moldova va realiza mai cu succes și mai rapid reformele pe calea apropierii de Uniunea Europeană, cu atât nivelul de trai în țară va fi mai ridicat. Și asta înseamnă că sprijinul populației din regiunea transnistreană pentru reintegrarea Moldovei va fi cu atât mai mare și mai tangibil”, a subliniat președintele.