(VIDEO) EXPERȚII CONSIDERĂ CĂ SUNT NECESARE NOI ABORDĂRI ÎN PROBLEMA REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE
Experții consideră că problema reglementării transnistrene are nevoie de noi abordări, care să țină cont de noile realități emergente din regiune. Potrivit „INFOTAG”, despre acest lucru s-a discutat în emisiunea „O nouă săptămână cu Anatolie Golea” de la TV8.
Comentând declarațiile experților ucraineni cu privire la modul de soluționare pe cale militară a problemei transnistrene, politologul Anatol Țăranu a remarcat că „această problemă se discută de mult în Ucraina și nu doar în comunitatea de experți”.
„Ei spuneau că le sunt suficiente două-trei zile pentru a rezolva problema reintegrării Transnistriei în Moldova. Dar oare este posibil? O asemenea soluție este una dintre opțiuni. Dar aici totul depinde de Chișinău. Până acum, poziția Moldovei este că reglementarea este posibilă doar prin mijloace pașnice, doar prin negocieri. În acest caz, o altă întrebare: cum să fie purtate aceste negocieri? Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că formatul „5+2” nu mai există. Acest format nu este viabil, deoarece doi dintre membrii săi se află în război. Pe de o parte, Chișinăul nu este pregătit pentru o altă variantă cu excepția negocierilor, pe de altă parte, procesul de negociere este blocat. Iar să rezolvi problema în formatul „1+1” este imposibil”, a spus Ţăranu.
El a subliniat că războiul din Ucraina a schimbat radical situația din jurul Transnistriei.
„În toți acești ani, Moscova a stat în spatele Tiraspolului. Și astăzi stă Moscova. Singura diferență este că capacitățile Moscovei s-au redus semnificativ. Rusia nu este în măsură să ofere asistență eficientă Transnistriei în cazul unei operațiuni militare. Se pune întrebarea: Chișinăul este pregătit pentru faptul că situația s-a schimbat sau se ghidează de situaţia veche?! Deocamdată vedem scuze de la Chișinău, nu ni se spune că situația s-a schimbat și că există un alt plan de acomodare în noile condiții”, apreciază expertul.
În opinia sa, „o fereastră de oportunitate s-a deschis destul de neașteptat în problema reglementării transnistrene”.
„Nu putem exclude ca această „fereastră de oportunitate” să se închidă și să nu se mai redeschidă niciodată. Este necesar să cântărim toate riscurile, să evaluăm oportunitățile. (...). Sunt necesare noi abordări. Dar aceasta nu este neapărat o cale militară. Trebuie avut în vedere că majoritatea liderilor Transnistriei au și cetățenie ucraineană, iar structurile de afaceri ale holdingului Sheriff sunt puternic integrate în economia ucraineană și în economia Uniunii Europene”, a relevat Ţăranu.
Comentatorul politic Ion Tabârţă consideră că rezolvarea problemei Transnistriei prin mijloace militare poate fi benefică pentru Ucraina, dar aceasta „nu este calea potrivită pentru Moldova”.
„Nu cred că în acest fel se poate integra regiunea transnistreană în Moldova. Da, avem nevoie de noi abordări, dar este important să nu facem greșelile de la începutul anilor 1990 și să nu ne creăm o nouă bătaie de cap. Trebuie luată în considerare și părerea partenerilor de dezvoltare, care cred că nu sunt interesați ca Moldova să se implice cumva în războiul dintre Rusia și Ucraina”, a conchis Tăbârţă.