MOLDOVA S-A CONFRUNTAT CU PROVOCĂRI DE SECURITATE FĂRĂ PRECEDENT - PARTICIPANȚII LA FORUMUL DE SECURITATE DE LA CHIȘINĂU
După declanșarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Republica Moldova s-a confruntat cu provocări de securitate fără precedent - despre acest lucru au vorbit participanții la un forum de securitate care s-a încheiat la Chișinău. După cum transmite „INFOTAG”, la cel de-al doilea forum au participat peste 50 de reprezentanți ai cinci țări europene. Primul forum a avut loc în decembrie anul trecut.
Directorul Serviciului de informații și securitate (SIS), Alexandru Musteață, a remarcat că „principalele amenințări vin din Rusia”. Potrivit lui, „Moldova este una dintre țintele principale ale războiului hibrid declanșat de Rusia împotriva lumii democratice”.
„Rusia urmărește să compromită procesul de integrare a țării în Uniunea Europeană, precum și să blocheze cooperarea cu UE și NATO. Moscova folosește și regimul separatist de la Tiraspol ca instrument de influențare a Chișinăului. Ne confruntăm și cu șantaj energetic, propagandă informațională. La noi există finanțare ilegală a ceea ce numim „coloana a cincea”, există infiltrarea distructivă a serviciilor speciale ruse și există crima organizată, care operează destul de intens în teritoriu, mai ales în ultima perioadă”, a subliniat Musteață.
Ministrul de interne, Ana Revenco, și-a exprimat regretul că „propaganda încă funcționează, iar drept urmare o parte semnificativă a societății încă trăiește cu sentimentul că soluția salvatoare vine de la Kremlin”.
„Adevăratele obiective urmărite de Kremlin sunt de a dezbina societatea și de a semăna haos. Pentru a face acest lucru, Moscova folosește dezinformarea, propaganda, șantajul energetic, embargourile economice”, a spus ministrul.
Pentru a contracara tendinţa Rusiei de destabilizare a situației din Moldova, la ministerul afacerilor interne a fost înființat un grup de analiză a riscurilor, a spus ea, și toate subdiviziunile lucrează împreună pentru a acționa cu concentrare și rapiditate acolo unde există riscuri grave. „Avem pentru prima dată planuri de o complexitate fără precedent, planuri de răspuns care se bazează pe adaptabilitate și reflectă în mod necesar principiul flexibilității. Acestea sunt documente reale, pentru că înțelegem că și dinamica lucrurilor este foarte reală”, a conchis Revenco.