(VIDEO) FOȘTI VICEPREMIERI AU EVALUAT POSIBILITATEA INTEGRĂRII MOLDOVEI ÎN UE FĂRĂ TRANSNISTRIA
Foştii vicepremieri pentru reintegrare Cristina Lesnic și Alexandru Flenchea au menţionat „punctele vulnerabile” ale reglementării transnistrene, evaluând posibilitatea integrării Moldovei în UE fără Transnistria.
După cum transmite „INFOTAG”, acest lucru a fost discutat vineri la dezbaterea „Summitul Comunității politice europene - semnale pentru reintegrarea Republicii Moldova și integrarea țării în UE”.
„Momentul cel mai dificil (în procesul de reglementare) este retragerea trupelor ruse. Evacuarea muniției din depozitele din Cobasna este și ea o problemă care necesită soluții. O altă dificultate este (câștigarea) încrederii cetățenilor (de pe malul stâng - „I.”) în posibilitatea de a găsi o soluție politică. Nici autorităţile şi nici jurnaliştii nu au avut ocazia să transmită informaţii cetăţenilor noştri din Transnistria. Ei continuă să fie informați de presa locală sau rusă”, a spus Lesnic.
În opinia ei, o chestiune de scară strategică este elaborarea unei decizii politice de către Chișinău, care ar fi acceptată de ceilalți participanți.
„Ar fi imoral și cinic să ne integrăm în UE fără a identifica o soluție pragmatică pentru conflictul transnistrean. Nu știu dacă este cu adevărat necesar să repetăm experiența Ciprului”, a menţionat Lesnic.
Flenchea consideră, de asemenea, că aceasta ar fi nu numai imoral, dar și ilegal, „o încălcare atât a legii, inclusiv a celei penale, cât și a Constituției”.
El a revenit la conceptul de „trei D” – democratizarea, dezincriminarea, demilitarizarea regiunii.
„Toate trei puncte sunt greu de îndeplinit. Dacă ar fi ușor să le îndeplinească, atunci Moldova, cel puțin malul drept, ar trăi mult mai bine”, a spus Flenchea.