VIDEO Olesea Stamate explică de ce nu e posibilă comasarea CNA cu Procuratura Anticorupţie, aşa cum insistă Veronica Dragalin
Comsarea Centrului Naţional Anticorupţie cu Procuratura Anticorupţie ar ridica probleme de constituţionalitate şi ar duce la pierderea ofiţerilor buni, care nu vor accepta să meargă la poliţie, pentru a fi detaşaţi în echipa procurorilor, din cauza salariilor mai mici. Declaraţia a fost făcută de Olesea Stamate, preşedintele Comisiei Juridice a Parlamentului, în contextul în care şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin insistă cu argumente privind necesitatattea unor astfel de schimbări.
"De ce nu pot fuziona aceste două instituţii. Ele nu pot fuziona. Într-o structură procuratorială, puteţi să o numiţi cum vreţi. Că e DNA, că e PA, activează procurori. Punct.
Ofiţerii de urmărire penală şi ofiţerii de investigaţie sunt detaşaţi de la CNA, Ministerul de Interne, Serviciul Vamal, orice altă instituţie care are organ de urmărire penală. Ei nu pot fi stafful procuraturii. Dacă se lichidează CNA, aceşti ofiţeri de investigaţie şi ofiţeri de urmărire penală trebuie să plece undeva, ca ulterior să fie detaşaţi la noua procuratură. Salariile la CNA sunt mai mari decât la MAI, experienţa şi capacităţile ofiţerilor de la CNA... ei sunt specializaţi pe lupta cu corupţia. Cu siguranţă că trebuie curăţat şi CNA-ul, indiscutabil.
Mie îmi e frică că, în cazul lichidării CNA, ofiţerii buni nu vor pleca la MAI. Care e raţionamentul de fapt? Tu distrugi o structură şi nu se schimbă de fapt nimic", a declarat Olesea Stamate în studioul "Vocea Basarabiei".
În acelaşi timp, Olesea Stamate spune că una dintre opţiuni pentru a evita această concurenţă dintre CNA şi Procuratura Anticorupţie ar fi decuplarea celor două instituţii, iar această soluţie poate fi implementat operativ cu modificări legislative.
"CNA să continue să investigheze corupţia mică şi corupţia sistemică, lucrând cu procuraturile municipale, iar Procuratura Anticorupţie să aibă dosare doar în exercitare pe corupţia mare. Acum Procuratura Anticorupţie are două tipuri de dosare în gestiune. Un tip ţine de corupţia mare pe care ei exercită urmărirea penală. Ei fac cap-coadă, având ofiţerii detaşaţi inclusiv de la CNA. Şi a doua componentă este conducerea urmăririi penale pe dosarele de corupţie mică şi sistemică care sunt la CNA în exercitare.
Şi asta este un volum destul de mare de lucru pentru procurori şi, totodată, este pârghia asta de care pot ei să se folosească: nu vreau, nu pornesc dosar penal, înţelegeţi. În acelaşi timp, Procuratura Anticorupţie trebuie fortificată cu instrumentele necesare", a mai spus Olesea Stamate care a deţinut şi funcţia de ministru al Justiţiei.
Deputatul PAS mai spune că are mari rezerve şi faţă de posibilitaea de a demite procurorii Anticorupţie în baza unei legi prin care se crează o structură nouă, pentru că mandatul lor este constituţional şi pot fi demişi doar de CSP sau ca urmare a evaluării integrităţii de Comisia Vetting.
"Se discuta despre faptul că, dacă distrugi aceste două instituţii şi creezi una nouă, procurorii ar pleca automat şi faci evaluarea doar pentru cei care vin. Din punctul meu de vedere, ridică o problemă de constituţionalitate", a mai precizat Stamate, care a spus că e necesar să se ia o decizie în echipă până la sfârşitul acestei sesiuni.
Făcând referire la conflictul dintre şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, şi directorul CNA, Iulian Rusu, fostul ministru al Justiţiei Olesea Stamate a declarat că întotdeauna a existat o concurenţă între cele două instituţii, dar acum această relaţie a ieşit în public.
Stamate le-a recomandat celor doi şefi să aibă grijă ce influenţă exercită adjuncţii lor asupra lor şi ce interese au aceştia, fără a preciza la care dintre adjuncţii celor doi oficiali se referă.
Anterior, Veronica Dragalin care insistă asupra necesităţii comasării CNA cu PA şi creării unei instituţii, după modelul DNA românesc, a spus că ea ar vrea să conducă această instituţie.