COMITETUL DE COORDONARE A LUAT ACT DE PROGRESUL ÎN IMPLEMENTAREA DE CĂTRE BANCA NAȚIONALĂ A PROIECTULUI TWINNING
Banca Națională a Moldovei (BNM) a găzduit cea de-a șaptea reuniune a Comitetului de Coordonare al Proiectului Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarii riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova”. Potrivit Infotag, proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.
La reuniune au fost abordate și apreciate progresele înregistrate în perioada de raportare pentru fiecare arie de intervenție a proiectului fiind remarcate rezultatele înregistrate datorită suportului partenerilor din UE.
Printre acestea sunt finalizarea proiectului Strategiei privind politica macro-prudențială a BNM; îmbunătățirea calității Raportului de Stabilitate Financiară; finalizarea activităților dedicate Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) pentru consolidarea capacităților instituționale în aplicarea într-un mod eficient și corect a practicilor europene privind protecția consumatorilor.
De asemenea, printre realizări este remarcată consolidarea capacităților angajaților BNM responsabili de monitorizarea infrastructurii pieței financiare și a instrumentelor de plată; îndeplinirea unui criteriu explicit de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) prin aprobarea Regulamentului cu privire la transferul de credit și debitarea directă care vizează punerea în aplicare a prevederilor ajustate din Legea cu privire la serviciile de plată și moneda electronică, precum și finalizarea unui prim proiect al cererii de aderare la SEPA.
Până acum, în cadrul proiectului, au fost desfășurate 79 de misiuni de asistență tehnică, care au cuprins 561 de zile de lucru/expert, precum și 7 vizite de studiu la sediul Băncii Naționale a României.