PRINCIPALELE DIRECȚII DE INVESTIȚII ALE PERSOANELOR FIZICE ȘI JURIDICE ÎN MOLDOVA
Consilierul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Alexandru Savva, a numit principalele direcţii de investiții pentru antreprenorii moldoveni. Potrivit Infotag, într-un podcast despre importanța banilor, distribuit de BNM, el a numit printre acestea produsele bancare, depozitele, titlurile de stat, precum și titlurile corporative ale emitenților din Republica Moldova.
„Dezavantajul este că există puține astfel de instrumente și nu sunt suficient de diversificate”, consideră Savva.
Referindu-se la titlurile de stat, el le-a numit „instrument financiar” prin care statul primește un împrumut, iar pentru aceasta se plătește dobândă celor care investesc în hârtie emisă de Ministerul Finanțelor.
„Dacă statul împrumută 1 milion de lei, atunci persoana care l-a oferit, fizică sau juridică, va primi acest milion plus o anumită dobândă după expirarea termenului”, a spus specialistul, numind acest instrument „cel mai sigur”.
Potrivit acestuia, un investitor care a investit în acest instrument își va returna cu siguranță investiția, spre deosebire de alte instrumente.
Alexandru Savva recomandă investitorilor să aibă propriul broker și bancher care va gestiona profesional resursele în funcție de situația specifică de pe piața de capital.
„Este suficient să faci asta o dată, la prima interacțiune, apoi trebuie să transpui aplicația bancară. Cred că va apărea în curând, dacă nu anul acesta, atunci peste un an sau doi”, a spus el.
Întrebat despre rentabilitatea unor astfel de investiții, Savva a spus că dobânzile ar putea fi echivalente cu depozitele bancare.
„Dacă o persoană este orientată către investiții cu randament mai mare, trebuie, în primul rând, să găsească societăți pe acțiuni interesante, în al doilea rând, să găsească stadiul în care acțiunile acestor societăți pe acțiuni sunt vândute de actualii acționari, în al treilea rând, să poată oferi un preț suficient de mare pentru a achiziționa acțiuni”, a explicat consilierul.