VOLUMUL EXPORTULUI DE CIREŞE VA FI ÎN 2023 MAI REDUS DECÂT ANUL TRECUT, DAR VENITURILE DIN EXPORTURI VOR FI MAI MARI – OPINIA EXPERȚILOR
Volumul prognozat al exporturilor de cireșe moldovenești în 2023 va fi mai mic decât anul trecut, dar veniturile din export ale producătorilor vor fi mai mari. Potrivit agenției „INFOTAG”, analiștii EastFruit, care au intervievat specialiști și exportatori, au ajuns la această concluzie.
Din cauza vremii răcoroase și cu vânt, a precipitațiilor din perioada de polenizare, recolta de cireșe este de așteptat să fie la nivelul de 17 mii de tone, ceea ce este mai puţin decât volumul din 2022. În același timp, analiștii nu exclud ca în general recolta nu va fi mai mică decât media ultimilor cinci ani - aproximativ 12 mii de tone.
Reprezentanții Asociației de profil Moldova Fruct susțin că această situaţie este o consecință directă a modernizării tehnologice a pomiculturii.
În ceea ce privește prețurile la cireșele recoltate în 2023, experții constată o mai mare diferențiere a prețurilor la cireșele mici și mari.
„Prețul cu ridicata pentru prima categorie fluctuează într-o gamă mai largă, în medie de 20 de lei kilogramul (1,1 dolari/kg), deși unele loturi pot fi vândute cu 20-25% mai ieftin decât nivelul mediu actual. Prețurile la cireșele mari angro sunt mai stabile, în medie 27-28 de lei pe kilogram (1,49-1,54 dolari) și semnificativ - cu 15-30% - mai mari decât la fructele de calibru mic”, spun specialiștii în prognoza lor.
Experții consideră că Republica Moldova poate alege integral sau în mare măsură cota europeană pentru exportul de cireșe în UE fără plata taxelor vamale în 2023. Acest volum este de 3 mii de tone.
Moldova exportă cele mai bune cireșe în Germania, Belgia, Franța – în cantități mici, dar „la un preț bun”.
Experții prevăd că, ținând cont de capacitățile pomicultorilor moldoveni, exportul fizic de cireșe în 2023 va fi mai mic decât în 2022 și se va ridica la puțin peste 13 mii de tone.