ADUNAREA PARLAMENTARĂ A OSCE A PROPUS SĂ FIE INIŢIATE DISCUȚII PRIVIND TRANSFORMAREA OPERAȚIUNII DE MENȚINERE A PĂCII DIN TRANSNISTRIA ÎNTR-O MISIUNE CIVILĂ
Adunarea parlamentară (AP) a OSCE a propus iniţierea discuțiilor privind transformarea operațiunii de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă cu mandat internațional. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru se precizează în rezoluția privind Moldova adoptată la cea de-a 30-a sesiune anuală a Adunării parlamentare a OSCE, care a avut loc la Vancouver, în perioada 30 iunie - 4 iulie.
Pentru prima dată, delegații AP OSCE au invitat oficial „toate părțile interesate să inițieze discuții politice în vederea transformării actualei misiuni de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă multilaterală, cu un mandat recunoscut internațional, care reflectă nevoile reale de pe teren”.
„Conflictul din regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în regiunea OSCE, în legătură cu care discuțiile în format „5+2” au fost suspendate din cauza războiului agresiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, se arată în rezoluție.
În documentul adoptat, AP OSCE subliniază că „scopul principal al procesului de soluționare a conflictului transnistrean este de a obține o soluție cuprinzătoare, pașnică și durabilă bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană”.
În plus, Adunarea parlamentară a OSCE îi solicită Federației Ruse „să-și retragă unitățile militare și stocurile de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu prevederile constituționale privind neutralitatea Republicii Moldova și cu deciziile adoptate de Summitul OSCE de la Istanbul din 1999 și rezoluția Adunării generale a ONU din 22 iunie 2018”.