(LIVE) MAJORITATEA PARLAMENTARĂ N-A SUSŢINUT INIȚIATIVA OPOZIȚIEI PRIVIND AUDIEREA PRIM-MINISTRULUI
Majoritatea parlamentară n-a susținut inițiativa opoziției de a audia un raport al premierului Dorin Recean despre activitatea guvernului.
După cum transmite „INFOTAG”, în ședința parlamentului de joi, deputatul Petru Burduja, din Blocul comuniștilor și socialiștilor (BCS), a reamintit că, conform regulamentului, guvernul trebuie să prezinte un raport anual în aprilie. Dar acest lucru nu s-a întâmplat nici anul trecut, nici anul acesta. BCS a propus să fie invitat Recean pentru a prezenta raportul, dar deputații partidului de guvernământ Acțiune și solidaritate (PAS) n-au susținut propunerea.
BCS a mai propus excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de lege privind executarea deciziei Curții constituționale în raport cu partidul Şor, care, printre altele, prevede interdicția la ocuparea funcțiilor publice pentru foștii membri ai partidului timp de trei ani. ani. Potrivit deputatului BCS Diana Caraman, proiectul de lege „propune discriminare pe bază de apartenență politică”, iar orice discriminare este interzisă de Constituție și de Codul electoral. PAS n-a susținut nici această inițiativă.
De asemenea, partidul de guvernământ nu a susținut propunerea BCS de a exclude de pe ordinea de zi proiectul de lege privind crearea Centrului pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării (care inițial urma să se numească „Patriot”) și o serie de alte propuneri ale opoziției (inclusiv audierea directorului Agenției proprietății publice, Roman Cojuhari pe chestiunea administrării aeroportului Chișinău).
Vicepreședintele fracțiunii BCS Vlad Bătrîncea a criticat atitudinea partidului de guvernământ.
„Fracțiunea a propus zece inițiative bune astăzi. Și, în mod tradițional, niciuna dintre ele n-a avut sprijinul majorității de guvernământ. Parlamentul actualei legislaturi a doborât toate recordurile posibile și imposibile la ignorarea opoziției”, a spus socialistul.
Din acest motiv, fracțiunea BCS a cerut o pauză în ședința parlamentului, pentru a discuta cum să procedeze în continuare, în condițiile în care majoritatea ignoră toate propunerile opoziției.