Judecătoarea Domnica Manole a câștigat la CEDO. Vezi ce prejudiciu urmează să-i achite statul
Judecătoarea Curții Constituționale, Domnica Manole, a obținut o victorie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului Magistrații europeni au constatat că autoritățile moldovene i-au încălcat dreptul la libera exprimare atunci când au demis-o din funcția de judecător al Curții de Apel, scrie Europa Liberă.
Conform deciziei CEDO, statul urmează să îi achite Domnicăi Manole despăgubiri în valoare totală de 9.500 de euro, dintre care 4.500 de euro pentru repararea prejudiciului moral și 5.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.
Manole s-a adresat la CEDO după ce Consiliul Superior al Magistraturii a decis că ea nu este compatibilă cu funcția de judecător din motivul că a comunicat presei argumentele unei decizii.
Mai exact, în 2017, Manole a făcut parte din completul de judecători care examina o cerere depusă de președintele Parlamentului de atunci împotriva ziarului „Jurnal de Chişinău”. Judecătorii au obligat instituția să difuzeze o dezmințire la Jurnal TV, care făcea parte din același trust media. Domnica Manole a avut o opinie separată pe acest caz. Solicitată de jurnaliști, Manole a comunicat în scris câteva argumente din opinia separată, care urma să fie publicată împreună cu decizia motivată mai târziu.
Comentariul judecătoarei a fost citat în articol. CSM a propus președintelui Republicii Moldova să o demită din funcție, acuzând-o că ar fi încălcat legea cu privire la statutul judecătorului. Manole a încercat să conteste decizia în instanțele naționale, motivând că CSM nu a prevenit-o că acest subiect va fi examinat la ședința din 4 iulie 2017 și că astfel ea a fost „lipsită de posibilitatea să dea explicații asupra acuzațiilor prescrise și absurde”.
În plângerea depusă la CEDO, Manole a invocat că demiterea ei a reprezentat „un atentat ilegal la dreptul său de a comunica informații privind un subiect de interes general” și a cerut 50.000 de euro pentru pierderile salariale și 20.000 de euro în calitate de despăgubiri morale „pentru suferințele, frustrările și presiunile asupra ei din timpul procedurilor de revocare”. Guvernul a considerat că judecătoarea nu poate pretinde la o compensație materială, iar prejudiciul moral solicitat de aceasta este „excesiv”.