PARLAMENTUL A APROBAT POLITICA BUGETAR- FISCALĂ PENTRU ANUL 2024
Parlamentul a adoptat, joi, în a doua lectură, legea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2024.
Potrivit „INFOTAG”, ministerul finanțelor a explicat că politica fiscală propusă este axată pe individ (cetățean), care este privit din trei perspective: un angajat (politica presupune acordarea de beneficii fiscale suplimentare ca parte a unui pachet social); investitor (standardizarea impozitării ratelor veniturilor financiare și din investiții, titluri de stat, dividende etc.); beneficiar (economie mai transparentă, digitalizarea în continuare a relațiilor cu statul).
Măsurile concrete includ extinderea gamei de beneficii fiscale și revizuirea acestora în favoarea angajaților. În special, se propune introducerea unei cote unice de 6% la veniturile obţinute din dobânzi la titlurile de stat, împrumuturi, dividende și majorări de capital. Se stabilește și un calendar de creștere a accizelor la mărfuri (2024-2026) cu indexare anuală în conformitate cu inflația prognozată de 7% (cu excepția anumitor categorii de mărfuri, precum gazul lichefiat, combustibilul, berea sau alcoolul).
Se preconizează o tranziție treptată la scutirea de accize la importul de autovehicule cu trecerea la plata TVA (din ianuarie 2025) și alte măsuri.
Majoritatea parlamentară a respins toate amendamentele la politică propuse de Blocul comuniștilor și socialiștilor (BCS), de opoziție (cum ar fi introducerea unui impozit pe supraprofiturile băncilor comerciale). În replică, BCS a declarat boicot și a părăsit sala de ședințe.