MEMBRII PARTIDELOR DECLARATE NECONSTITUŢIONALE NU VOR AVEA DREPTUL SĂ FIE ALEŞI
Membrii formaţiunilor politice declarate neconstituţionale îşi vor pierde dreptul de a fi aleşi pe o perioadă de la trei până la cinci ani. Potrivit "INFOTAG", parlamentul a adoptat în a doua lectură legea în acest sens, menită să pună în aplicare decizia Curţii constituţionale privind dizolvarea partidului Şor. Documentul a fost susţinut prin vot de 54 de deputaţi ai partidului de guvernământ Acţiune şi solidaritate (PAS).
Potrivit modificărilor adoptate la Codul electoral, la persoanele care nu pot fi alese în alegeri se adaugă o nouă categorie: "care au fost membri ai organului executiv al unui partid declarat neconstituţional sau care au ocupat funcţii elective dintr-un partid declarat neconstituţional". Restricţia se menţine pe o perioadă de până la cinci ani de la data deciziei Curţii constituţionale.
Această prevedere a fost criticată anterior de reprezentanţii societăţii civile şi ai opoziţiei, în ceea ce priveşte încălcarea drepturilor fundamentale ale omului. Însă, potrivit deputatului Olesea Stamate, preşedintele comisiei parlamentare juridice, parlamentul are dreptul exclusiv de a modifica sistemul electoral, iar dreptul de a fi ales nu este absolut şi poate fi limitat prin lege.
Se completează şi legea partidelor politice.
"Atributele partidelor declarate neconstituţionale nu pot fi folosite de alte formaţiuni politice, blocuri electorale şi alţi concurenţi electorali. În cazul în care se stabileşte utilizarea unor astfel de atribute, acestea vor servi drept temei pentru refuzul de înregistrare a unui partid de către Agenţia servicii publice", prevede noua lege.
Modificările completează Codul penal cu noi articole despre corupţia politică. Astfel, corupţia politică pasivă va fi pedepsită cu închisoare de până la şapte ani cu amendă de până la 300 de mii de lei, iar corupţia politică activă - cu închisoare de până la şase ani cu amendă de până la 200 de mii de lei.