DEPUTAŢII ADUNĂRII POPULARE DIN GĂGĂUZIA AU CRITICAT ACTIVITATEA IRINEI VLAH ÎN FUNCŢIA DE BAŞCAN AL AUTONOMIEI
Deputatul Adunării populare a Găgăuziei (APG) Alexandr Tarnavschi și Mihail Jelezoglo au criticat activitatea Irinei Vlah în funcţia de bașcan al autonomiei găgăuze. După cum relatează „INFOTAG”, la o conferință de presă la Comrat, aceștia au prezentat un raport alternativ despre activitatea lui Vlah timp de 8 ani ca bașcan.
Ei au relevat că însăși Vlah a tipărit acum o lună un raport de 72 de pagini, cu un tiraj de 45.000 de exemplare, și l-a distribuit în întreaga autonomie. Întrebați despre tipografie, tiraj și suma cheltuită pentru raport, deputații au răspuns că nu și-au pus scopul să afle aceste detalii, dar au analizat conținutul raportului și au decis să prezinte „o altă viziune”. Tarnavschi a subliniat că, aflându-se timp de 8 ani în funcţia de bașcan, Vlah nu u-a raportat niciodată Adunării populare despre activitatea sa.
„N-am auzit niciodată despre promisiuni nerespectate. Irina Vlah nu era deschisă către locuitorii Găgăuziei. Ea a înlocuit comunicarea cu oamenii cu sărbători nesfârșite, festivaluri, întâlniri cu ambasadorii și primirea oaspeților. Ea ne-a împărțit în prieteni și dușmani, n-a reușit să devină un garant al unificării găgăuzilor. Nicio strategie de reformă a autorităților publice nu a fost inițiată sau implementată. Avem mai multe direcţii decât ministere în țară”, a spus deputatul.
Potrivit lui, în cei opt ani de aflare în funcţie a lui Vlah, numărul agenților economici din Găgăuzia a scăzut cu 752 - de la 7185 la 6433.
„Înainte de alegeri, bașcanul a promis că acest număr va spori și că va asigura creșterea economică a regiunii. În schimb, ea a cheltuit peste 10 milioane de lei din bugetul autonomiei pe forumuri economice anuale cu recepții, dar rezultate n-au fost de pe urma acestora”, a spus Tarnavschi.
Deputatul Mihail Jelezoglo a remarcat că raportul Irinei Vlah descrie și realizări reale, dar a tăcut despre faptul că acestea sunt realizări ale comitetului executiv, Adunării populare a Găgăuziei și ale primarilor. În opinia sa, realizările pe care Irina Vlah le-a indicat în raport ca fiind ale ei, au devenit posibile doar datorită adoptării de către APG a unei serii de legi privind investițiile care vin în Găgăuzia.
Deputatul a enumerat o serie de proiecte, donatorii cărora au fost parteneri internaționali, atrași în autonomie nu de Vlah, dar de persoane publice și autorități locale. În plus, autorii au prezentat o serie de promisiuni electorale ale Irinei Vlah care n-au fost îndeplinite.