EXPERȚII CONSTATĂ CĂ TRANSPARENȚA DECIZIONALĂ A PARLAMENTULUI A FOST ANUL ACESTA DE DOAR 50%
Transparența luării deciziilor de către parlament în acest an a fost de doar 50%. Potrivit „INFOTAG”, aceasta este concluzia la care a ajuns asociația Promo-LEX, care implementează un proiect de monitorizare a activității parlamentului și a transparenței luării deciziilor de către organul legislativ.
„O analiză a activității parlamentului în sesiunea de primăvară-vară, încheiată săptămâna trecută, arată că în doar 50% din cazuri au fost respectate toate procedurile necesare pentru a asigura transparența procesului legislativ. Anul acesta, lucrurile stau mai bine decât anul trecut, când nu a fost respectată 70% din transparența procesului decizional. Totuși, acest lucru nu este suficient”, a declarat la Radio Moldova expertul Asociației Promo-Lex Mihaela Duca-Anghelici.
Ea a menționat că majoritatea parlamentară continuă să includă pe ordinea de zi proiecte care nu au fost discutate în prealabil, asupra cărora nu există avizele necesare, n-au avut loc audieri și consultări.
„În majoritatea cazurilor, guvernarea aprobă proiecte fără a aștepta propuneri din partea societății civile. Suntem atenți dacă toate documentele anexate proiectului au fost publicate și dacă se respectă termenul de 10 zile lucrătoare pentru consultări publice. Din momentul înregistrării proiectului de lege și până la votarea în prima lectură trebuie să treacă cel puțin 10 zile lucrătoare, aceeași perioadă fiind prevăzută între prima și a doua lectură. Aceste termene nu sunt întotdeauna respectate”, a menționat expertul.