AUTORITĂȚILE MOLDOVEI PREGĂTESC O AUTOEVALUARE A CONFORMITĂȚII LEGISLAȚIEI NAȚIONALE CU STANDARDELE UE
Republica Moldova se află în proces de pregătire a unei autoevaluări a conformității legislației naționale cu normele Uniunii Europene. Acest aspect a fost discutat în cadrul unei şedinţe convocate vineri de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, cu reprezentanții grupurilor de lucru responsabile de coordonarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Potrivit „INFOTAG”, Popescu a scris după şedinţă pe reţelele de socializare că s-au discutat „activitățile concrete prevăzute în planul nostru de acțiune, având ca obiectiv apropierea țării noastre de Uniunea Europeană”.
„Am convenit că până la data de 1 octombrie 2023, grupurile de lucru pentru cele 33 de capitole ale acquis-ului UE vor atribui fiecărui minister actele necesare pentru a fi transpuse în legislația națională. Cu fiecare pas pe care-l facem, suntem mai aproape de valorile, standardele și oportunitățile pe care le oferă Uniunea Europeană”, a spus Popescu.
Comisia Europeană şi-a început deja activitatea la un raport care va reflecta progresul în implementarea recomandărilor făcute Ucrainei, Moldovei și Georgiei în iunie 2023. Raportul va fi depus la sfârșitul lunii octombrie. În funcție de rezultate, Comisia Europeană poate recomanda începerea negocierilor privind aderarea la UE a Moldovei şi Ucrainei și acordarea statutului de țară candidată Georgiei. Autoritățile moldovenești doresc să înceapă negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an. Anterior, președintele Maia Sandu a stabilit ca obiectiv aderarea Republicii Moldova la UE până la sfârșitul anului 2030.