ADUNAREA POPULARĂ A GĂGĂUZIEI N-A APROBAT NICI ASTĂZI STRUCTURA COMITETULUI EXECUTIV AL AUTONOMIEI
Guţul a prezentat aceeași structură care a fost deja respinsă de deputații APG pe 4 august, ei evidențiindu-i neajunsurile. Conform legislației locale, structura comitetului executiv include direcţiile şi administrațiile raioanelor, iar apoi în structură sunt incluşi șefii de direcţii şi președinții de raioane. Başcanul insistă că funcțiile președinților de raion ar trebui incluse și în structura comitetului executiv.
Potrivit Regulamentului Găgăuziei, bașcanul poate dizolva APG după două încercări eșuate de aprobare a comitetului executiv. Totuși, așa cum a explicat anterior vicepreședintele Adunării populare Gheorghe Leiciu, neaprobarea structurii nu este considerată o tentativă de aprobare a comitetului executiv, întrucât Adunarea populară n-a procedat la discutarea componenței nominale a comitetului executiv.
Evghenia Guţul a spus că în octombrie 2022, componența comitetului executiv, condus de Irina Vlkh, a fost aprobată după aceeași schemă.
„De ce vă opuneţi acum? Oamenii s-au adunat pe stradă. Ei vor acțiuni, iar voi nu ne lăsaţi să lucrăm. Nu voi suferiți, ci oamenii”, a spus ea.
Majoritatea deputaților (18 din 35) au votat împotriva aprobării structurii, în timp ce restul au lipsit de la şedinţă, n-au votat ori s-au abținut de la vot.
Președintele APG Dmitri Constantinov a anunțat că „o astfel de structură nu va fi aprobată”, după care a întrerupt ședința. Unii dintre deputați au părăsit imediat sala de ședințe, drept urmare APG nu mai avea cvorum, întrucât la ședință au venit doar 24 de deputați.
Aproximativ o sută de oameni s-au adunat dimineața în fața clădirii APG. Aceștia și-au exprimat extrema nemulțumire față de refuzul APG de a aproba structura și componența comitetului executiv. Au existat şi cereri pentru demisia lui Dmitri Constantinov.
Cei care au protestat - susţinători ai partidului Şor, declarat neconstituțional - au declarat că vor solicita dizolvarea APG, întrucât „legea permite acest lucru, dacă deputații refuză de două ori să aprobe componența comitetului executiv propusă de başcan”.
Vicepreședintele APG, fostul procuror al Găgăuziei Gheorghe Leiciu, a declarat că Regulamentul Găgăuziei conține o serie de rezerve în acest sens. În plus, potrivit acestuia, neaprobarea structurii nu este considerată o încercare de aprobare a comitetului executiv, întrucât Adunarea populară nu a procedat la discutarea componenței nominale a acestuia.