PREŞEDINTA MAIA SANDU I-A CHEMAT PE AMBASADORII MOLDOVEI ÎN STRĂINĂTATE SĂ CONTRIBUIE LA PROCESUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ
Președintele Maia Sandu le-a cerut ambasadorilor Republicii Moldova acreditaţi în străinătate să contribuie la procesul de integrare europeană. După cum transmite „INFOTAG”, ea a spus acest lucru miercuri, în deschiderea reuniunii anuale a ambasadorilor.
Preşedinta le-a exprimat recunoștință diplomaților care au depus eforturi pentru ca în anul 2022 Moldova să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Ea a mai remarcat desfășurarea cu succes la Chişinău a summitului Comunității politice europene.
„Această reuniune de la Chișinău a șefilor de stat și de guvern a devenit o oportunitate de a prezenta Republica Moldova și de a demonstra că putem participa la evenimente importante. Putem oferi o platformă, așa cum a fost în iunie, pentru discutarea problemelor stringente de către statele de pe continent și cred că acest summit a fost un succes”, a apreciat șefa statului.
Potrivit ei, există anumite realizări în lupta împotriva corupției. În același timp, președinta a recunoscut că „este mai uşor să fie pedepsiţi corupții în exterior, decât în interiorul țării”.
„Împreună cu dumneavoastră, am reușit să obţinem sancțiuni împotriva corupților moldoveni din partea țărilor Uniunii Europene, SUA, Marea Britanie și Elveția. Dar suntem determinaţi să promovăm reforma justiției, să creăm o justiție echitabilă și să luptăm împotriva corupției”, a subliniat Sandu.
Ea a mai menționat că „suntem nevoiţi să lucrăm în condițiile unor provocări geopolitice foarte complexe”.
„Din păcate, nu există semne că războiul se va termina în curând. Acest context trebuie luat în considerare. Trebuie să ne amintim că și Ucraina ne protejează, dar Ucraina are nevoie de solidaritatea noastră, de ajutorul tuturor partenerilor. Este necesar să se păstreze „calea solidarității”, să-i ajutăm pe refugiați, pentru a face față împreună amenințărilor. Știți că Rusia a încercat să destabilizeze situația din Moldova, s-a încercat răsturnarea ordinii constituționale. Și aceste provocări rămân”, a constatat președintele.
Ea și-a exprimat încrederea că, „prin eforturi comune, cu sprijinul cetățenilor, vom putea realiza integrarea Moldovei în UE, vom putea aduce UE acasă, în Moldova”.
„Aș dori să subliniez că dumneavoastră și cu mine avem o sarcină monumentală în fața noastră - de a realiza admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și de a construi UE acasă cât mai curând posibil. Avem toate premisele pentru ca acest lucru să se întâmple destul de repede - sprijin politic în instituțiile UE, sprijin politic în statele membre UE. Avem voința politică de a face schimbări pentru a atinge obiectivele pe care Uniunea Europeană, precum și cetățenii Republicii Moldova, ni le-au formulat. Trebuie să muncim din greu, trebuie să fim mai eficienți în promovarea intereselor Moldovei. Trebuie să lucrăm ca o singură echipă și, în consecință, să realizăm dezvoltarea democratică a țării noastre, să obținem pacea. Haideţi să ridicăm standardele de dezvoltare, nivelul de trai al cetățenilor noștri într-un ritm mult mai rapid decât a fost până acum”, a declarat Maia Sandu.