ÎN 2022, MOLDOVA A SOLICITAT DE LA UE 1,2 MILIARDE LEI PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE SECETĂ, DAR LE VA ALOCA DOAR 200 MILIOANE LEI ÎN SEPTEMBRIE 2023 – ALEXANDR SLUSARI
Fermierii moldoveni nu au fost încântați de alocarea a 200 de milioane de lei de către guvern. După cum transmite „INFOTAG”, comentând decizia guvernului, Alexandr Slusari, unul dintre liderii Asociației „Forţa fermierilor”, a atras atenția că în 2022, la propunerea agricultorilor, Moldova a cerut de la UE 1,2 miliarde de lei pentru fermierii afectați de secetă, iar de atunci şi până în septembrie 2023 le va aloca doar 200 de milioane de lei.
Fermierilor nu le-a plăcut afirmația premierului Dorin Recean că cele 200 de milioane de lei alocate fermierilor reprezintă „efortul întregii societăți”.
„Când au fost dublate salariile șefilor ministerelor și agențiilor, de ce la ședința guvernului nu a vorbit nimeni că este un efort pe care toată societatea îl depune? În acest scop, apropo, au fost alocate circa 100 de milioane de lei”, a spus Slusari.
El l-a sfătuit pe șeful guvernului ca atunci când „spune A, să spună și B și C”.
„Societatea trebuie să cunoască că agricultorii au solicitat încă în toamna 2022 ca guvernul precedent să se adreseze către partenerii externi după ajutor pentru compensarea parțială a consecințelor crizei în sectorul agrar, provocat de secetă și războiul din Ucraina. Exact așa au procedat Polonia, România, Bulgaria , Slovacia și Ungaria. Acum fermierii din aceste țări primesc compensații de la 300 până la 674 euro per hectar de grâu”, a scris el pe rețelele de socializare.
Slusari crede că nu este vina fermierilor că guvernul s-a trezit abia în iunie 2023, solicitând sprijin financiar de la UE pentru fermierii moldoveni care suferă din cauza „dezastrului financiar în timpul recoltării cerealelor din prima grupă”.
„De ce ați tăcut despre faptul că ați cerut circa 1,2 miliarde de lei de la Bruxelles și alocați doar 200 de milioane de lei? Această sumă este de șase ori mai mică decât fondurile necesare. Acești bani vor ajunge la fermieri cu o mare întârziere. De ce nu ați menționat propunerea noastră, care nu necesită cheltuieli bugetare, dar ar putea fi ultimul colac de salvare pentru mii de fermieri micro, mici și mijlocii - un moratoriu de trei luni privind plata datoriilor către creditori?”, l-a întrebat el pe premier, subliniind că un adevăr spus pe jumătate este uneori mai periculos decât o minciună.