MINISTERUL FINANŢELOR A PLASAT TITLURI DE STAT ÎN VALOARE DE 86,2 MILIOANE LEI CU SCADENŢĂ DE LA DOI PÂNĂ LA ŞAPTE ANI ŞI DOBÂNDĂ MAXIMĂ DE 8,16%
Scăderea constantă a inflației i-a permis ministerului finanţelor să reia plasarea pe piață a titlurilor de stat cu scadențe în doi, trei, cinci și șapte ani. Potrivit agenției „INFOTAG”, la ultima licitație, volumul total al plasamentelor de obligațiuni a ajuns la 86,2 milioane lei. Randamentul maxim fix al acestor titluri a fost de 8,16%.
Emitentul obligațiunilor a oferit titluri pe doi ani în valoare de 100 milioane lei cu un randament fix de 7%. Cererea investitorilor pentru acestea a fost de 43,5 milioane lei. În urma licitației, volumul de plasare a acestor titluri a fost de 43,5 milioane lei, iar rata dobânzii - 7,12% pe an.
Oferta ministerului de obligațiuni pe trei ani s-a ridicat la 30 de milioane de lei, cu un randament propus de 7,25%, iar cererea pentru acestea a fost de 6,4 milioane de lei. În urma licitației au fost plasate 6,4 milioane lei, cu un randament efectiv fix de 7,38%.
Ministerul a oferit obligațiuni pe cinci ani în valoare de doar 10 milioane de lei, cu un randament de 7,5%. Cererea pentru aceste obligațiuni s-a ridicat însă la doar 0,5 milioane lei, cu un randament de 7,64%.
Ministerul a oferit şi titluri de stat pe șapte ani cu un randament anual de 8% în valoare de 30 de milioane de lei. Cererile investitorilor s-au ridicat la 35,8 milioane de lei, cu un randament de 8,16% pe an.
Banca națională a informat că la licitația pentru achiziționarea de obligațiuni pe doi și trei ani au participat patru bănci, în timp ce doar două bănci au depus oferte pentru achiziționarea de obligațiuni pe cinci și șapte ani.
Participanții profesioniști de pe piață intervievați vineri de un corespondent „INFOTAG” au calificat rezultatele licitației pentru plasarea obligațiunilor de stat drept „un moment pozitiv pentru ministerul finanțelor”.
„Achiziția de către investitori a titlurilor de valoare pe șapte ani indică faptul că aceștia au încredere în politica monetară a Băncii naționale și că nu va exista nicio inversare a tendinței inflației în direcția creșterii acesteia, care la rândul său să provoace o creștere complet justificată a ratelor dobânzilor la titlurile de stat”, a spus unul dintre interlocutori.
Participanții la piață acordă atenție faptului că au existat doar doi investitori care au cumpărat obligațiuni pe termen lung ale statului, şi, în opinia lor, acest fapt nu poate fi considerat o tendință stabilă pe piață.
„Acești investitori au portofolii de miliarde de lei şi, prin urmare, pentru a distribui riscurile, își permit să cheltuiască 15 milioane de lei pentru obligațiuni de stat pe șapte ani cu un randament fix de 8% pe an”, notează ei, menționând că randamentul obligaţiunilor a depăşit rata de bază a BNM (6%), deşi este mai mică decât inflaţia anuală, care, ţinând cont de luna iulie, a constituit 10,7%.