Programul de stagii comun al Guvernului și Delegației Uniunii Europene s-a încheiat: Zeci de tineri au fost implicați în activitatea instituțiilor publice naționale
25 august 2023, Chișinău – Cei 29 de tineri care, timp de 2 luni, au făcut stagii în instituțiile statului au primit diplomele de absolvire a Programului comun, implementat de Guvern și Uniunea Europeană. Programul, aflat la cea de-a doua ediție, a inclus instruirea tinerilor în diverse sectoare ale administrației publice, ei muncind alături de funcționarii publici din autoritățile centrale. În activitatea desfășurată, stagiarii au fost ghidați de Înalții Consilieri UE și au primit o bursă lunară, programul fiind integral finanțat de Uniunea Europeană.
La evenimentul de încheiere a stagiului, prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit Uniunii Europene, înalților consilieri și reprezentanților instituțiilor publice care au susținut inițiativa și au prezentat tinerilor o imagine din interior a activităților desfășurate. De asemenea, premierul a îndemnat stagiarii să contribuie în continuare la transformările necesare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
„Cu o administrație publică eficientă, construim o țară prosperă cu un nivel de viață mai bun pentru cetățenii noștri și condiții favorabile pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. Aderarea la familia europeană este obiectivul nostru strategic, alături de echipe de profesioniști din instituțiile publice”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.
La rândul său, ambasadorul Janis Mazeiks a menționat că programul de stagii este unul dintre programele preferate în cadrul Delegației UE: „În acest fel putem contribui la construirea unei administrații publice puternice și profesioniste în Republica Moldova și putem ajuta tinerii să-și crească șansele de angajare. Mă bucur să aud că unii dintre absolvenții ediției de anul trecut au fost angajați în sectorul public și sper că și absolvenții ediției curente vor alege o carieră în serviciul public”.
Printre finaliștii programului se numără studenți, masteranzi și proaspăt absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior atât din țară, cât și de peste hotare. O parte din tineri intenționează să înceapă cariera în serviciul public pentru a contribui la modernizarea țării.
Din cei 47 de absolvenți ai ediției precedente, unii deja activează în sectorul public, după promovarea concursurilor anunțate de autorități.