SONDAJ: PESTE 80% DINTRE JUDECĂTORI ȘI PROCURORI CONSIDERĂ CĂ NEÎNCREDEREA ÎN JUSTIŢIE ESTE CAUZATĂ DE POLITICIENI
Peste 80% dintre judecătorii și procurorii moldoveni consideră că neîncrederea cetățenilor în justiție este un rezultat, în primul rând, al atacurilor politicienilor, imaginii negative create de mass-media. Potrivit „INFOTAG”, acest lucru îl arată rezultatele unui sondaj comandat de Centrul de resurse juridice (CRJM) şi efectuat în rândul judecătorilor, procurorilor și avocaților.
Doar 14% dintre judecători și 28% dintre procurori sunt de acord cu afirmația că încrederea scăzută în justiție este determinată de acțiunile justiției.
Cu afirmația că hotărârile judecătorești sunt luate fără nicio influență externă sunt total sau parțial de acord 91% dintre judecători, 78% dintre procurori și 51% dintre avocați.
Cu opinia că deciziile procurorilor sunt luate fără influență externă sunt total sau parțial de acord 62% dintre judecători, 78% dintre procurori și 33% dintre avocați.
Judecătorii aplică legea în mod egal: sunt de acord cu această afirmație 94% dintre judecători, 67% dintre procurori și 42% dintre avocați. În același timp, aproape 70% dintre avocați nu sunt de acord cu afirmația conform căreia procurorii aplică legea în mod egal.
Sondajul a fost realizat în perioada aprilie-iunie de Centrul de analiză și cercetare în sociologie, ştiințe politice și psihologie CIVIS, la comanda CRJM. Studiul a implicat 604 persoane, ceea ce reprezintă 20,8% din totalul judecătorilor, procurorilor și avocaților care își desfășoară activitatea în Moldova. Chestionarele au fost completate de 128 de judecători (34%), 253 de procurori (43%) și 223 de avocați (11%).